Eesti ja Ungari illustraatorite ühisnäitus Haapsalu Kultuurikeskuses

03.05.2013
8. mail kell 14 avab Lääne maakonna keskraamatukogu Haapsalu kultuurikeskuses Eesti ja Ungari illustraatorite ühisnäituse „Ristipidi lood”. Näitus on sissejuhatuseks 24.-25. maini toimuvale festivalile Muinasjutuvägi.

Eesti lugejatele on Ungari muinasjutud ja lastekirjandus tuttavad üle poolesaja aasta. Mõnigi maailmatuntusega Ungari lasteraamat on meil ilmunud mitme kordustrükina nagu muinasjutukogumik „Imeflööt” ja F. Molnári igihaljas poistejutt „Pál-tänava poisid”. Ungari raamatuillustratsioonist teame aga vähem, seetõttu on avatav ühisnäitus mõlemaid osapooli rikastav niinimetatud sillaprojekt.

Näitusel kohtuvad kahe hõimurahva – Eesti ja Ungari tänased muinaslood. Esmalt kirjutasid mõlema maa lastekirjanikud muinasjutte. Eesti lood saadeti Ungari illustraatoritele ja Ungari jutud Eesti kunstnikele. Tänaseks on illustratsioonid valmis ning ühistöö jõuab vaatajate ette näitusel „Ristipidi lood”.

Näituse Eesti-poolne kuraator Viive Noor hindab tulemust kõrgelt: „Osalejate arv on aukartustäratav ja kokku on saanud mõlema riigi parimate illustraatorite tööd. Samuti pole kuulda olnud, et ühegi teise näituse jaoks oleks kirjanikud kirjutanud spetsiaalseid lugusid. Ühisnäitusel on huvitav võrrelda kunstnike käekirju ja tehnikat ning leida rahvuslikku omapära.”

Ettevõtmises osalenud Ungari lasteraamatuillustraatorite hulgas on nii tuntud ja tunnustatud kui ka noori tegijaid: Anna Holló, Kinga Rofusz, Katalin Szegedi, Panni Bodonyi, Gabriella Makhult, Jacqueline Molnár jt. Nende pilte inspireerisid oma lugudega Eesti kirjanikud: Leelo Tungal, Aidi Vallik, Aino Pervik, Piret Raud, Kätlin Kaldmaa, Kristiina Kass, Tiia Toomet, Kerttu Soans ja Jaanus Vaiksoo.

Ungari autorite János Lackfi, Anna Menyhérti, Petra Finy, Péter Dóka jt loomingut vahendasid pildikeelde Eesti tuntuimad illustraatorid Viive Noor, Juss Piho, Anne Pikkov, Maara Vint, Regina Lukk-Toompere, Kerttu Sillaste, Katrin Erlich, Urmas Viik, Enno Ootsing, Jüri ja Piret Mildeberg jt.

Näitusega kaasneb kataloog eesti, ungari ja inglise keeles.
Koostööprojekti partnerid on Eesti Lastekirjanduse Keskus, Eesti Kujundusgraafikute Liit, Eesti Instituut Ungaris ja Ungari Instituut Eestis.

Näitust sai esmalt näha Tallinnas, nüüd Haapsalus ja edasi reisivad pildid Tapale ja Kuressaarde. Sügisest on näitus üleval Budapestis Petőfi kirjandusmuuseumis ja mitmes teises Ungari suurlinnas.

Projekti toetasid Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Eesti Kujundusgraafikute Liit ja Ungari lastekirjanduse ajakiri Csodaceruza.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Haapsalu, Läänemaa

Haapsalu, Läänemaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv