Runö alustas Ruhnu liinidel oma teist hooaega

09.05.2013
Ruhnu saarega algas taas regulaarne laevaühendus kiirlaevaga Runö. Runö teeb reise Ruhnu saarele nii Roomassaarest kui ka Pärnust, laevaliikluse hooaeg Ruhnu liinidel kestab maikuust kuni oktoobri lõpuni.

Väinamere Liinide teenindusjuhi Anu Hiiuväina sõnul on tänavuse hooaja graafik üldjoontes sarnane eelmise hooajaga, kuid mõned muudatused siiski on. „Muudatused tulenevad reiside arvu kasvust võrreldes eelmise hooajaga. Sel hooajal on üle nädala võimalik teisipäeviti Saaremaalt Ruhnus ära käia ka ühe päevaga. Eelmisel hooajal oli see võimalus vaid kord kuus,“ rääkis Hiiuväin. „Pärnu suunal on suurem muudatus see, et alates 17. juunist suve tippajal läheb laev Pärnusse neljapäeva õhtul kell 18.30. Varasemalt oli see reis reede hommikul kell 6.00, et teha Pärnust reedel kaks reisi Ruhnu.“

Runö mahutab 60 reisijat. Igale reisile saab ette broneerida 45 kohta kogu hooaja ulatuses. Viis kohta lähevad müüki 14 päeva enne reisi. Ruhnu sissekirjutusega elanikele hoitakse kaheksa kohta, mis tuleb samuti nimeliselt broneerida. Kaks kohta on hädajuhtumiteks alati laeval vaba.

Broneerimine 2013 hooajaks algas 15. aprillil. „Kuna huvi Ruhnu reiside vastu on suur, siis esimeste päevadega täitusid paljude juulikuu reiside broneeringud, eriti nädalavahetusteks. Suurte gruppide saarele toomine on keeruline, sest Runö mahutavus seab piirangud. Paljudele reisidele on siiski veel ka vabu kohti, mis võimaldavad soovi korral planeerida Ruhnu saare külastamise. Ruhnu sõit tuleks võimalikult varakult planeerida ja broneerida,“ soovitas Hiiuväin. Piletihinnad on samad, mis eelmisel hooajal.

Reisid tellivad ja reiside arvu määravad Saare maavalitsus ning Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, kes kinnitab ka piletite hinnakirja. Hooajaks tellitud reiside arvust sõltub ka graafiku ülesehitus. Reisigraafik kooskõlastatakse kõigi osapooltega, ent eeskätt on arvestatud Ruhnu valla ettepanekute ja vajadustega. Laevaliiklus on ainuke ühendus Ruhnu vallale muu maailmaga suveperioodil, mil lennuk ei lenda. 2012 hooaja jooksul maikuu lõpust oktoobri lõpuni tegi Väinamere Liinid Ruhnu-Pärnu-Ruhnu liinil 146 väljumist ja Ruhnu-Roomassaare-Ruhnu liinil 102 väljumist. Ilmastiku tõttu edasilükatud väljumisi oli hooaja jooksul veidi üle kümne. 2013 hooajaks on tellitud vastavalt 162 ja 130 väljumist.

Kiirlaeva Runö ehitas riik mullu spetsiaalselt Ruhnu saarega ühenduse pidamiseks. Laevaliiklust korraldab avaliku liiniveo lepingu alusel Väinamere Liinid. „Meeskond jäi eelmisel hooajal uue aluse sõiduomadustega rahule. Ilusa ilmaga on merereis Ruhnu igati mõnus elamus. Vähegi tuulisema ja lainetusega ilmaga ei ole reisijate jaoks laeval viibimine aga siiski kõige mugavam, sest väike, aga tubli laev raputab lainete meelevallas päris tublisti. Ruhnu sõidu puhul on tegemist ju avameresõiduga, kus kaitsvaid lahesoppe ja rannikut läheduses ei ole,“ rääkis Hiiuväin.

Heade ilmaolude korral kestab Roomassaare suunal reis veidi üle kahe tunni ja Pärnu suunal üle kolme tunni. Tuule ja lainetusega võib reis venida pikemaks.

Uudiste arhiiv