Heinakuu Eesti Vabaõhumuuseumis

19.06.2013
Mis heinakuu ei valmista, seda mihklikuu ei küpseta

4. juulil pärimusmeditsiini õpituba Roosta talus. Vana-eesti massaaž, soonetasumine ja väeteraapiad. Kell 15.00 – 16.30 loeng „Käelised raviviisid eesti pärimuses“, räägib Alar Krautman, kes on Krautmani Massaaži- ja Terviseakadeemia juht, loodusmees, tunnustatud massaažiõppejõud ja pärimusmeditsiini terapeut. Kell 16.30 – 16.50 terviseakadeemia õpilaste uurimistööde tutvustamine. Kell 16.50 – 18.00 massaaži võimalus: soonetasumine, kaaniteraapia.

7. juulil toimub vabaõhumuuseumis rahvusvahelise folkloorifestivali Baltica Eesti päev. Algusega kell 12 tutvustatakse erinevates taluõuedes paikkondlikku pärimust - kombeid, laule, tantse, mänge, käsitööd, toitu. Kiigel hakkavad kõlama kiigelaulud, väikeses metsatukas metsalaulud, mererannas merelaulud ning pillimehi on igal sammul. Festivali lõpusimman kiigeplatsil algab kell 18.30 ja toob kokku tantsima ja mängima kõik festivalil osalejad Eestist, Indiast, Jordaaniast, Keeniast, Venemaalt, Sloveeniast, Lätist ja Leedust. Tulge kogu perega osa saama oma kandi pärimusest!

12. juulil kell 16 toimub jalutuskäik läbi taluaianduse ajaloost. Räägime erinevate aia- ja põllukultuuride taludesse jõudmisest. Vaatame, kuidas ja mis põhjustel on aedade ja õuede väljanägemine aja jooksul muutunud. Käik algab pärosorjuseaegsest Sassi-Jaani talust ja lõpeb 1930. aastate kodukaunistamise ideedest kantud Härjapea talu aias. Registreerimine ja lisainfo: 65 49 100, info@evm.ee.

Maa-arhitektuuri keskuse meistrikursused: 12. juuli Vikatipäev Esnas; 13. juuli Pärandiralli Raplamaa etapp; 13. ja 14. juuli kivimüüride taastamise meistrikursus Kumma külas Raplamaal; 17.-20. juuli ja 23.-26. juuli vana müüri restaureerimise ja taastamise kursuses Vaidas, Harjumaal; 22. juuli kivide lõhkumise õppepäev Vaidas, Harjumaal. Lisainfo ja registreerimine maaarhitektuur.blogspot.com.

Sassi-Jaani talus esineb igal laupäeval ja pühapäeval kell 11 Rahvakunstiselts Leigarid. Oodatud on kõik, kes peavad lugu kaunist eesti rahvatantsust. Elava muusika saatel saab ühes Leigaritega ka ise tantsusamme proovida. Iga päev on Sassi-Jaanil avatud Eesti maa-arhitektuuri püsinäitus ja vanade aia- ja põllukultuuride näidisaed.

Köstriaseme talus koob nädalavahetustel käsitöömeister kangastelgedel villast suurrätti. Nuki talus teeb nädalavahetustel kingameister Kriuks King tellimuse peale jalakatteid. Pulga talus köetakse 18. juulil suitsusauna.

Härjapea talu perenaised mõistavad hästi teha nii käsitööd kui maitsvaid roogasid. Suvistel laupäevadel tutvustavad nad muuseumi kogudest pärit esemete abiga erinevate tekstiilide valmistamist, juulis on teemaks elutoatekstiilid. Pühapäeviti aga keedetakse ja küpsetatakse põnevaid toite 1920-30. aastate retseptiraamatute järgi.

Jüri-Jaagu talus saab perenaise abiga saab välja mõelda oma peremärgi või maalida laastule värvilise muhu ukse. Roosta talus saavad lapsed tutvuda vanade laste mängudega. Sepa talu sepikojas askeldavad nädalavahetustel sepapoisid Kopli Ametikoolist.

Koduloomad muuseumis: Köstriaseme talus toimetab omasoodu kanapere, Pulga talus seapõrsad ja Sepa talus utt koos lambatallega. Hobused teevad sõitu kõigile soovijatele, kohtumispaik kõrtsi ees! Kohata võib kass Hannot. Muuseumi territooriumil liigub ka põtru, metskitsi, metssiga, rebaseid, jäneseid, kährikuid jt metsaelukaid, kuid neile lähedale ei tasu minna.

Näitused: näitus AASTARING Jüri-Jaagu talu kalaaidas: suve lõpuni saab näha Marika Mikkori heinavaipu ja Saale Halla loodusfotosid. Näitus PÄRAND ELAB! Sassi-Jaani talus on avatud 14. juulini. Näitus tutvustab kümmet kultuuriilmingut Eesti vaimse kultuuripärandi nimistust.

Suvisel ajal pakub Eesti Vabaõhumuuseum mitmeid ühispileteid.

- Koostöös KalevSPAga pakume võimaluse ühe piletiga külastada Eesti Vabaõhumuuseumit ning veeta 1,5h Kalev Spa veekeskuses. Pilet maksab 9,90€ ja kehtib ühele inimesele.

- Minnes merele purjelaevaga Kajsamoor saate sama piletiga tulla ka Eesti Vabaõhumuuseumisse. Valiku muuseumi kasuks tuleb teha pileti ostuhetkel. Rohkem infot Kajsamoori veebis: http://www.kajsamoor.eu/events/museum-lunch-cruise-on-land-sea/?lang=et

- Endiselt saab ühise piletiga külastada vabaõhumuuseumit ja loomaaeda. Tulge veetma toredat suvepäeva Rocca al Mares!

* Avatud on looduse õpperada, mida saab läbida nii jalgsi kui ka jalgrattaga. Kui omal ratast kaasa võtta ei ole, siis muuseumist saab seda laenata!

* Koduste roogadega kostitab Kolu kõrts. Ehedat Eesti käsitööd ja toredaid temaatilisi kingitusi leiab muuseumi käsitööpoest.

* Oleme tänulikud teie tagasiside eest! Muuseumi kassast leiate blankette, mida saab kohapeal ära täita. Kõigi tagasisidet andnute vahel loosime vahvaid kinkekomplekte, kuhu kuuluvad muuseumi aastapääse perele, postkaardid ja muuseumi šokolaad.

Suvehooajal ootame külastajaid igal päeval kl 10-20. Piletihinnad: tavapilet 6 eurot, sooduspilet 3 eurot, perepilet 12 eurot. Pere aastapääse maksab 45 eurot, aastapääse ühele inimesele 22,5 eurot.

Hea ülevaate muuseumist saab tutvudes virtuaaltuuriga muuseumi koduleheküljel www.evm.ee (nii eesti kui inglise keeles).

P.S.

25. juuli – jakobipäev


Jakobipäev murrab suve ja alustab sügissuvist perioodi. Siis lõpeb heinategu ja algab lõikuseaeg. Ka algasid sellest päevast tüdrukute neljapäevased ja pühapäevased ülalistumised, mis kestsid kuni kevadise maarjapäevani. Seal tehti näputööd ja lauldi, teinekord tulid külla ka poisid ja pillimehed – siis sai tantsu lüüa.

Kuna pool suvest on tegelikult ees ja ometi ei tahaks veel sügispalitut otsima hakata, on üks vanarahva tarkus, mis augustikuise ilusa ilma pidi tagama. Ühesõnaga, kui sul on kass, tuleb teda täna õige hoolsast silitada, talle võileiba ja kala anda. Siis pidi kass tooma hea lõikusaja ilma!

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv