Suveniiride müümise kord ei muutu

29.03.2005
Tallinna linnavalitsus teatas, et ei toeta Reformierakonna fraktsiooni ettepanekut, millega taheti kehtestada piirangud muinsuskaitsealal müüdavate kaupade ja teenuste sortimendile.

Reformierakonna fraktsioon tegi ettepaneku täiendada kaubandustegevuse seadust nii, et kohalikul omavalitsusel oleks seaduslik alus kehtestada oma haldusterritooriumile jääval riiklikul muinsuskaitsealal kaupade ja teenuste müümise kord, teatas linnavalitsuse pressiteenistus.

Põhjenduseks toodi see, et UNESCO maailmapärandi nimekirja kantud Tallinna vanalinn on terviklikult säilinud hansalinn. Et säilitada nii ajaloolis-kultuurilist, aga ka sotsiaalset ja majanduslikku väärtust - vanalinn on peamine turismimagnet -, vajab vanalinn lisaks muinsuskaitselistele reeglitele ka kaubandustegevust reguleerivaid juhiseid.

Tallinna linnavalitsus aga leiab, et kaubandustegevuse seadus ja linna õigusaktid annavad linnaosade valitsustele piisavalt volitusi korraldada oma territooriumil kaupade ja teenuste müüki.

Nii võimaldab linnavalitsuse 2004. aasta määrus korraldada linnaosade valitsustel oma haldusterritooriumil tänava- või turukaubandust, määrama igal üksikjuhul müügikoha asukoha ja ka müüdava kauba või teenuse sortimendi.

Linnavolikogu 2002. aastast kehtiva määruse kohaselt tuleb müügikoha paigaldamisel lähtuda Tallinna kultuuriväärtuste ameti arvamusest.

Hoolimata nendest õigusaktidest pole linn suutnud takistada Vanalinna ja Eestiga mitte kokku sobivate suveniiride müümist linna kõige turistirohkemates kohtades.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv