Odavad hinnad meelitavad turiste Eestisse oma hambaid ravima

30.03.2005
Euroopa mõistes ülisoodsad hambaravihinnad on Eesti stomatoloogide juurde toonud jõukad skandinaavlased, kes lisaks puhkusele soovivad siin ka oma hambaid ravida, kirjutab Postimees.

Kui Rootsis neelab ühe hambaaugu parandamine keskmiselt 1700 Eesti krooni, siis Eestis maksab sõltuvalt polikliinikust sama teenus kolm-neli korda vähem.

Samas ei ole Eesti hambaarstide kinnitusel mujal maailmas kliinikute vahel nii suuri hinnaerinevusi kui Eestis.

Rootsi päevalehe Svenska Dagbladet andmetel on Euroopa odavaimad hambaraviteenused Eestis ja Poolas ning nii soovitataksegi ühendada turismireis Eestisse või Poola hambaraviga. Pealegi on rootslastel õigus saada hüvitist ka teistes ELi riikides tehtud ravikulutustelt.

Tallinna Kaarli hambapolikliiniku arendusjuht ja hambaarst Piret Vilborn ütles, et välismaalastest klientide hulk on viimastel aastatel suurenenud, sest reisimine on muutunud lihtsamaks. «Meie kliinikus kajastub see tõepoolest,» ütles Vilborn.

Lisaks on reklaam suunatud varasemast enam meediakanalitele, mis jõuavad välismaalasteni. «Meil on inglise, soome ja rootsi keelt rääkivad arstid, kelle juurde on kliendil hea kindel tulla,» lisas Vilborn.

Rootsi meedias esitatud hinnavahesid pidas Vilborn täiesti reaalseks. «Näiteks metallokeraamiline kroon, mis meil maksab 2400 krooni, maksab Inglismaal üle 10 000 krooni,» tõi Vilborn näite.

Eesti Hambaarstide Liidu juhatuse liikme Tenno Jänese sõnul ei ole Eestis tehtud statistikat, kui palju on välisklientide arv viimastel aastatel kasvanud. Samas ei tohiks hambaid ravida soovivate turistide arv tema hinnangul tulevikus eriti suureneda, sest Eesti hinnad jõuavad aegamööda Euroopa riikide tasemele.

Kui Eestit külastavad peamiselt Soome ja Rootsi turistid, siis näiteks Suurbritannias, Šveitsis ja Saksamaal korraldatakse suurel hulgal hambaravireise Ungarisse.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv