Skandinaavia firma rajab Tallinna kolmanda kobarkino

31.03.2005
Tallinnas juba tegutseva Coca-Cola Plaza ja Sakala keskusesse kavandatud kobarkino kõrvale võib kerkida veel kolmaski kinokompleks, sest Skandinaavia kinofirma Scanbox tahab laieneda nii Tallinnasse kui ka Tartusse.

Kolmas kobarkino Tallinnas võib kaasa tuua kinopiletite hinnalanguse. Praegu on Eestis kinopiletite hinnad ühed Euroopa kõrgemad. Ent enne kolme-nelja aastat uus kino tõenäoliselt valmis ei saa, kirjutab Postimees.

Scanboxi sissetoojaks on Hansapanga endistest töötajatest moodustatud konsultatsioonifirma United Partners.

Neinar Selile kuuluva Estiko Investeeringute juht Ain Tammvere ei teadnud ka pärast mitu kuud kestnud läbirääkimisi, et United Partnersi taga seisvaks kinooperaatoriks on Norras, Taanis, Rootsis ja Soomes tegutsev Scanbox.

Scanbox soovib rajada Tartusse kobarkino. Estiko poolt vana bussijaama kohale rajatavasse uude ärikeskusesse on kuue saaliga kobarkino lausa sisse projekteeritud.

Eilse seisuga on läbirääkimised Estiko ja United Partnersi vahel aga külmutatud, seda seniks, kuni selgub, kas, kuhu ja millal asutab Scanbox kobarkino Tallinna. Vaid Tartusse kobarkino ehitamine ei tasu ennast ära ning seega ei saa enne lepingute sõlmimist Tallinnas ka Tammverega käsi lüüa.

Tema andmetel ei tasu filminäitamisõiguse ostmine Eestisse end ära juhul, kui firmal on vaid üks kino Tartus. «Seetõttu tahavad nad arendada ka kinokompleksi Tallinnas, aga hetkel on see projekt jäänud maha läbirääkimiste käigust Tartus. Seetõttu ei saa nad võtta praegu vastu otsust ka Tartu suhtes,» lisas Tammvere.

«Juhul kui piirduda ainult Tartuga, jääks kinooperaator kahjumisse.» United Partners ega Scanbox ei soovi oma plaane avalikult veel kommenteerida.

Üheksa kinosaaliga uue Sakala keskuse rajamisega tegeleva ASi Uus Sakala nõukogu liikme Peeter Rebase sõnul on loomulik, et Tallinnasse tuleb tulevikus lisaks Coca-Cola Plazale ja Sakala keskusele veel kolmaski kobarkino.

«Esimese hinnalanguse toob muidugi kaasa Sakala valmimine, sest see lisab inimestele võimalusi ning tekitab konkurentsi,» rääkis Rebane. «Lätis ja Leedus on kinopileti hind 60 kuni 65 krooni ning ma ei näe ühtegi põhjust, miks meil peaks õhtuse seansi ajal selle asemel 115 krooni maksma.»

MPDE levijuhi Lauri Kaare kinnitusel on Scanboxi võimalik huvi Eestisse kinode rajamise vastu talle uudis. «Iseasi, kui suured ja tõsised on nende plaanid,» lisas Kaare. «Arvestades Tallinna kasvu ei pea ma uute kinode lisandumist sugugi võimatuks, sest Helsingis on üle 40 kinosaali ja pole mingit põhjust, et kinosaalide hulk Tallinnas piirduks tulevikus praegusega,» lisas ta.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv