Linlased päästsid Laagna teed ületada üritanud pardipere

07.07.2003
Laagna teele sattunud pardipere pääses tänu valvsatele linnakodanikele kindlast surmast, politsei sulges liikluse ja aitas pardid viia Kadrioru parki.

Krediidipanga töötajad Raul ja Julia märkasid teele roninud parte juba kaugelt eemalt. “Kusagilt Kadriorust oli Laagna teele roninud pardiema koos kolme pojaga. Arusaamatu, mis tal mõttes oli, sest ta ületas linna viivat sõiduvööndit ja oleks edasi jõudnud paekivimüürini, kus üleval on 14-korruselised majad,” meenutas Raul (28).

Noored pidasid otsasõidu vältimiseks auto eraldusriba juures kinni ja panid vilkuma ohutuled. Pardimammal õnnestus üle teeääre hüpata, pisikesed püüdsid tema järel minna.

Autojuhid ei pidanud linde mikski

Korraga jooksis üks pardipoeg mööda asfalti vastassuunavööndisse ja hetk hiljem sõitis kihutav auto temast üle. “Inimesed on kohutavad: päiksepaisteline ilm ja kõik kihutasid, kuigi parte oli vähemalt 250 meetri kauguselt näha. Õnneks pardipoeg rataste alla ei jäänud, aga tuul kandis teda umbes viis meetrit edasi,” rääkis Raul.


Otsustavalt astus mees ise keset teed, et õnnetu pardilaps kätte saada. “Pardipoeg jäi ellu ja jooksis edasi, autod isegi ei peatunud. Mulle otsa sõitmisega kaasnevat vastutust aga kardeti. Ma olen ise ka kihutaja ja liikluspolitsei on mind korduvalt rajalt maha võtnud, aga loomale ma otsa ei sõida,” kinnitas Raul.

Piuksuva pojata pardimamma lahkuda ei kavatsenud ja nii tekkis noortel võimalus otsida telefonitsi päästjaid. “Helistasin 110, alguses nad päris vaimustunud ei olnud, ütlesid, et tuletõrje saab paremini hakkama. 112 dispetšer jälle ütles, et nemad ei saa aidata ja soovitas linnaabi 1345. Sealt soovitati, et helistagu ma päästeametisse,” kirjeldas Raul kadalippu.

Noormeest masendas, et linnas pole võimalik lindudele abi kutsuda. “Hea, kui Tallinnas oleks teenistus, kes teaks, kuidas selliseid olukordi operatiivselt lahendada. Linnaabi soovitas, et olge head ja hoidke kinni, kuni aega on, püüame midagi organiseerida,” meenutas Raul.

Politsei otsustas appi tulla

Ootamatult helistas tagasi politseikorrapidaja ja teatas, et on leitud vaba patrull. “Politsei tuli umbes kahe minutiga. Kaks nooremat meest parkisid oma politseiauto minu auto taga ja panid vilkurid tööle. Kui aeglaselt hakkasid autod siis sõitma...” meenutas Raul irooniliselt.

Edasi toimus kõik väga kähku. Pooleldi käpuli, pooleldi joostes püüti pardipojad kinni. Üks politseinik tõmbas kindad kätte ja sai oskuslikult kaenlasse ka emapardi. Teine politseinik peatas liikluse ja pardikandjad laskusid, linnud süles, parki. Seal korjas pardimamma pojad sappa ja päästjad ronisid Laagna teele tagasi.

Kogu päästeoperatsioon vältas vähem kui pool tundi. Laagna teelt aitasid parte päästa Ida politseiosakonna patrullpolitseinikud Leonid Nõmmemees ja Andres Kulbert, otsuse appi minna langetas juhtimiskeskuse korrapidaja Henry Murumaa.

EPL

Uudiste arhiiv