Kiirlaevad ei alusta enne paari nädalat

04.04.2005
Hooaja algust ootavad kiirlaevafirmad ei saa merele tõenäoliselt enne paari nädalat, sest jää katab siiani pea tervet Soome lahte, kirjutab Postimees.

Esialgsete plaanide kohaselt pidid kiirlaevad merele minema selle kuu alguses. Praeguseks on navigatsiooniperioodi tähtajad küll selle nädala lõppu lükatud, kuid laevafirmade esindajad kinnitasid ajalehele, et enne paari nädalat tõenäoliselt siiski merele ei saa. Aega võib kuluda rohkemgi, sest ka kõige väiksem jäätükk võib kiirlaeva mootori rivist välja viia.

Laevafirmad rõõmustavad uuel hooajal kliente uute alustega, kuid tõstavad samas ka piletihindu. Sõltuvalt firmast tõusevad hinnad mullusega võrreldes kuni kümnendiku võrra. Selle peamise põhjusena tõid ettevõtted välja kasvanud kütusehinnad ja muud kulud.

Nordic Jet Line’i müügijuht Malle Kolnes nimetas hinnatõusu mootoriks kütusehindu maailmaturul. Linda Liinide juhi Enn Rohula sõnul tuleb piletihindu tõsta nii vähe kui võimalik, sest konkurents on järjest tihenemas. «Pakkumine ületab praegu selgelt nõudlust ning see seab hinnatõusule omad piirid,» tunnistas ta. «Midagi tuleb aga ette võtta, sest mujalt tulevad kulud peale.»

Oma panuse hinnatõusu annab laevafirmadele ka mullu kevadel seoses Eesti euroliitu astumisega kadunud taxfree-kaubandus. Kuigi laevapoodides mahamüüdavad kogused pole pärast seda kahanenud, on märkimisväärselt vähenenud neilt teenitav tulu. Rohula sõnul tegid nemad suurema kaotuse vältimiseks oma Linnahalli terminali juurde poe, et reisijad ei veaks kaupa linnast.

Silja Line Eesti juhi Meelis Laido sõnul on neil hästi käivitunud ettetellimine, mis vabastab kliendid alkoholi poest laevaterminalini toomise vaevast. Enne reisi saab näiteks interneti teel tellimuse ära anda ning kaup ootab juba sadamas ees.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv