50ndate EHE DŽÄSS JA GOSPEL sarjas SALONG

28.01.2014
2. veebruaril kl 19 Mustpeade maja Valges saalis

New Yorgi tähtsaima jazzifestivali hõng. Laval 20. sajandi keskpaiga ehe koosseis - saksofon, trompet, klaver, kontrabass ja trummid. „Just see koosseis alustas muusikaga, mis sai nimeks džäss,“ ütleb Villu Veski. Esitajateks nii tegijate põlvkonna olulised nimed – Villu Veski (saksofon) ja Tanel Ruben (trummid) kui ka noorte olulisimad pillimehed (Heiko Remmel – kontrabass ja Raun Juurikas – klaver).

Õhtu teiseks rõhuasetuseks on gospelmuusika. Newporti festivalidel oli gospelmuusikast väljakasvanud stiilidel väga suur osakaal. Whitney Houston, Ella Fitzgerald, hilisematest souli ja popilauljatest kasvõi Michael Jackson – nad kõik on välja kasvanud sellest gospelkultuurist. Kuna selle sarja kontsertidel on üks komponentidest esinejate vahetu suhtlemine publikuga, räägib ka meie mustanahaline trompetist Jason Hunter, kuidas tema vanemad ja vanavanemad selle kultuuri hälli juures olid. Ella Fitzgeraldi lauludes saab Sofia Rubina anne võimsalt särama lüüa.

Sari SALONG/ Newport 1954
Õdus, stiilne, loominguline


SOFIA RUBINA laul
JASON HUNTER jazz-trompet
VILLU VESKI saksofon
RAUN JUURIKAS klaver. TANEL RUBEN trummid, HEIKO REMMEL kontrabass
Video KÜLLI MARISTE, stiilikunstnik LIIVIKA PÕVAT-STRAUS, stiilifotograaf SVEN TUPITS

Aastal 1954 toimus New Yorgis esimene Newporti jazzfestival , mis on üks vanimaid ja tähtsamaid jazzfestivale. Festivali märksõnadeks on eksperimenteerivad koosseisud ja stiilide segu. Juba esimesel neist olid esindatud be-pop, modern-jazz ja sving. Salongiõhtul kuulebki lugusid aastaist 1954-1960, Duke Ellingtoni, Miles Davise, John Coltrane´i, Thelonious Monki repertuaarist ja sulest.

Sari „Salong“ tegutseb juba 7. hooaega! Ju siis on inimestel vaja kohta, kus minna üheks õhtuks ühte teise linna ja ühte teise ajastusse. Nagu kirjutas Remarque ühes oma paljudest pagulasromaanidest:“ Vahel on tahtmine üheks õhtuks laenata endale teine elu“.

Pilet 22 €, kaetud laudadel ajastu suupisted ja joogid
Toetajad:
Altia Eesti
Pagaripoisid, stuudio „Fotogeen“

Hooaja peasponsor on Tallinna Filharmooniat juba mitu aastat toetanud Altia Eesti AS, kes on Põhja- ja Baltimaades tegutseva juhtiva alkoholifirma Altia Corporation tütarettevõte. Altia toodab ja turustab mitmeid tuntud kohalikke ja rahvusvahelisi joogibrände.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv