Pärnu alustab euroliidu toel rannapromenaadi ehitust

04.04.2005
Euroopa Liidu 13 miljoni kroonine rahasüst võimaldab rajada Pärnusse valgustatud ja sillutisega kaetud rannapromenaadi, mis on ääristatud istumisplatvormide ning kaubandus- ja teeninduspunktidega.

Pärnu eraldab 2006. aasta rannahooajaks valmivasse rajatisse 1,2 miljonit krooni. Promenaadi ehitamisega alustatakse pärast suvehooaja lõppu, augustis või septembris.

Aastakümneid kavas olnud

Linnaarhitekti Ülar Saare sõnul tuleb rannaliivale poolekilomeetrine jalutustee koos paljude atraktsioonidega, mis muudavad ranna atraktiivseks. “Võimalus alustada ehitusega paneb silmad särama, sest meie ranna pikendamine on juba aastakümneid jutuks olnud,” lisas ta.

1960. aastatel pooleli jäänud promenaadilõik saab alguse Sunset Clubi kõrval asuvast vesiliugteest ja lõpeb Side tänava pikendusel. Osaliselt betoon-, osaliselt munakivisillutisega kaetud jalutustee äärde tulevad istumistaskud, pingid, prügikastid, haljastus, valgustid ja mereliselt looklevad liivatõkked.

Mere äärde suubuvate tänavate lõppu tuleb plats, kus on rannateenindus, purskkaevud ja muud väiksemad atraktsioonid, samuti tualett- ja duširuumid.

Side tänava lõppu rajatakse “ujuvad” platvormid, kus saab päevitada või paigutada suvekohvikud.

Saare sõnul ei koosne promenaad ainult mereäärsest osast, suur töö on ka kommunikatsioonide väljaehitamine.
Linnaarhitekti sõnul on promenaadi esmane funktsioon luua tingimused jätkata Sinilipu rannana, sest Pärnu rand ei suuda enam vastata rangetele nõuetele. “Promenaadi ehitamisega kaasneb elekter, WC-d, rannateenindus, vetelpääste,” ütles ta.

Projekt on innustanud ehitusfirmat YIT (endine FKSM), mis on loobunud 3000 vastuallkirja kogunud tornelamutest ja ehitab Rannahotelli stiilis ärimaja, kuhu tuleb spordikompleks ja kohvik.

Saare sõnul olid enne rahataotluse esitamist Pärnu rannas kenad liivaluited, kuid jaanuaritorm tegi kõvasti korrektiive. “Rand on tundmatuseni muutunud ja osa tööjooniseid tuleb ümber teha,” ütles ta.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv