Kontserdisari Portree: romantismi suurkuju loomingu tagamaad - SCHUMANN

19.02.2014
20. veebruaril kell: 19:00 Mustpeade majas kontserdisari Portree raames:

KÄDY PLAAS sopran
SIGRID KUULMANN viiul
MARKO MARTIN klaver
KRISTEL PAPPEL kommentaarid

Kontserdisari, kus koos interpreediga astub lavale ka muusikateadlane. Esitatakse helilooja loomingut ning tutvustatakse selle tagamaid. Kavas ei mängita mitte lihtsalt põimikut helilooja teostest, vaid püütakse näidata tema loojanatuuri erinevaid tahke.

Kristel Pappel on saksa kultuuriruumi kõige paremini tundev muusikateadlane. Tema kommentaarides on isikliku kokkupuute ja teadmise väärtust. Viini Teatri-, Filmi- ja Meediainstituudi muusikateatri õppejõu ja juhtiva ooperilavastaja Joachim Herzi abikaasana on ta kursis Euroopa muusikateatri kõigi ilmingutega.

Veebruarikuus 170 aastat tagasi oleks helilooja Robert Schumann koos oma abikaasa, kuulsa pianisti Claraga peaaegu et külastanud Tallinna. Clara andis kontserte Tartus, kus Robert aga haigestus ja nii suunduti sealt edasi otse Peterburi, ilma Tallinna-ringi tegemata. Tallinnaga sidusid Schumanne perekondlikud sidemed, sest siin tegutses muusikuna Clara vend. Kõigest sellest, esmajoones aga Schumanni romantilisest, vastuolulisest natuurist tuleb juttu ... (Kristel Pappel)

Kavas

Klaveritsükkel Viini karneval (fantaasiapildid)
Vokaaltsükkel „Naise elu ja armastus“ (Chamisso tekstidele)
Fantaasia viiulile ja klaverile (Fritz Kreisleri seades)

Robert Schumann (1810-1856) oli omamoodi kaksiktalent: andekas muusikakirjanik ja ülevoolava fantaasiaga helilooja. Nii nagu ta ennast kujutas kirjasõnas kahe tegelasena – unistava Eusebiuse ja temperamentse Florestanina, nii läbib ka ta helitöid nende pooluste vahel valitsev pinge. Schumanni-õhtul avatakse tema vastuolulist, piire ületavat kunstnikuisiksust instrumentaalteoste, laulude ja romantilist ajastut peegeldava kirjasõna kaudu.

Pilet 10 / 7 €
Sooduspilet (üli)õpilastele, pensionäridele ja EMÕL liikmetele
Pilet osta siit

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv