Mudaravila vajab arenguks majutuskohti

05.04.2005
Ehkki aastaid kuurordi sümboliks peetud Pärnu mudaravilas töötab praegu vaid hambaravi ja likvideeritakse tormikahju, kavatsetakse seal taastusravi jätkata ja arendada.

Taastusravikeskuse Estonia juhataja Vello Järvesalu ütles, et mudaravila peab tulevikuski jääma Pärnu sümboliks ning selleks on vaja hoone korralikult restaureerida ja majutusosa juurde ehitada. Ka muuseuminurgake kuurordi ajaloost peaks selles hoones enesele koha leidma.
"Eeloleval suvel käivitame mudaravilas jälle raviprotseduurid ning siis saab seal taas ka mudavanne võtta," ütles Järvesalu.

Peale vannide on kavas mudaravilas pakkuda massaazhi ja muid raviprotseduure.

Kindlasti hakkavad suvel nii pärnakate kui suvekülaliste meeleheaks tööle mudaravila juures olevad traditsioonilised purskkaevud.

Et aga mudaravila saaks edaspidi aasta läbi nõuetekohase taastusravikeskusena tegutseda, peab selle juurde paratamatult looma majutuskohad.

"See aeg, kus peeti normaalseks, et mudavannist tulnud inimene võib läbi käreda pakase ja lumetuisu tükk maad eemal asuvasse majutuskorpusesse kõndida, on ammu möödanik. Tänapäevasest ravist ei saa sel juhul juttugi olla," selgitas Järvesalu.

Ehkki sellist ravimeetodit, kus mudavannile järgnes kohe pakaseline karastuskuur, praktiseeriti Pärnus aastaid, suutis ainult eriti visa hingega ja kõike kannatada suutev nõukogude inimene sellisele ravile vastu panna ja tervemakski saada.

Järvesalu nentis, et kõikvõimalikud piirangud teevad majutusosa juurdeehituse küllaltki keeruliseks ettevõtmiseks, aga paratamatult tuleb selleks võimalus leida, et mudaravila ka edaspidi oma nime õigustaks ja taastusravi pakkuda saaks. Kui mudavanne ainult soojal suveajal teha, ei suuda mudaravila oma olemasolu ärilisest seisukohast vaadatuna normaalsel viisil õigustada.

Pärast Pärnu linnale kuuluva mudaravila ühendamist samuti linna omanduses oleva taastusravikeskusega Estonia on alanud suur ümberehitus mudaravila senise majutuskorpuse Tammsaare tänava poolses osas.

Hoone tiivas, mida vahepeal kasutati riideturuna, rajatakse nüüd tänapäevastele nõuetele vastavat veekeskust.

Varem puudus majutuskorpuses veemõnude nautimise võimalus.

Postimees

Uudiste arhiiv