Pärnu rand lööb rahast lagedaks

10.07.2003
Pärnus randa minnes võib rahakoti rahulikult puuga selga võtta, sest 25-kroonised lendavad taskust nagu kihulased. Juhul kui puhatakse koos perega, läheb raha veel eriti kõvasti.

Sularaha

Pikka aega polnud Pärnu rannas üldse sularahaautomaati. Nüüd on Hansapank halastanud ja ühe Sunset Clubi külge paigutanud. Aga sularaha puudus on ikka see, mis rannalisi alailma vaevab. Automaati on päikesevalguses raske kasutada, õhtuti kipuvad sealt väikesed rahatähed otsas olema või on rajakast üldse kokku jooksnud. Lähim automaat asub aga südalinnas.

Parkimine

Autoga tulijad peavad arvestama parkimispileti ostmisega. Neid saab kolme rannatee äärest osta 25-50 krooni eest. Juhul, kui autol mobiilset parkimist pole. Parkimispileti ostmata jättes võib kindel olla, et jalgrattaga või mopeediga turvamehed kärmesti sulle trahvi kojamehe vahele torkavad.


Nädalavahetustel muutuvad populaarseks kõrvaltänavad ja salaparklad, kuhu auto jäetakse. Rannarajoonis elavad pärnakad leiavad salaparkijaid kõige veidramatest põõsatagustest.

Kõige lihtsam on randa tulla siiski jalgrattaga, mida tänavu on üllatavalt palju. Lisaks rattalukule (ka Pärnus on rattavargused hoos) võib kaherattalise panna 10 krooni eest OÜ Tõruke tasulisse parklasse.

Transpordivahendid

Rannas saab üürida jalgrattaid, rulluiske, mopeede, elektrirattaid. Saada on nii lastetooliga rattaid, tandemratast, maastiku- ja linnarattaid ning lasterattaid (ka abiratastega). Rulluisutamiseks on siledaimad teed Rannapargis. Eriti hinnas on laste elektriautod. Rannakohviku ees üüritakse neid kella 10-18 (19). Viie minuti hind on 15 krooni, 10 minutit - 25 krooni.

Tualetid-dušid

Rannahoonest ongi suveks üks suur peldik saanud. Päevasel ajal seal kaunist valget restorani enam pole, vaid eelmise õhtu ööklubi läbu järgi haisev ruum ja kurb tädike kirjaga “WC 2 krooni”. Rannahoones ei tööta ka seen ega ülemine terass. Ka mudaravila taga ja Rannakohvikus maksab tualett 2 krooni. Kuni kella 20-ni on tasuta tualett vaid Rannahoone nurga taga.

Sealsamas on ka ranna ainsad dušid, mille taga on pidev järjekord. Vanasti olid dušid avalikud ja tasuta, nüüd kinnised ja maksavad 10 krooni.

Söök-jook-jäätis

Välitingimustes läheb kõht kiiresti tühjaks. Jäätist müüakse rannas igal sammul. Kandekastidega suvemalevlased muutuvad pikapeale isegi tüütuks. Eriti pikantseks muutub asi naisterannas, kui peesitaja on paljas naine ja müüja 12-13aastane noormees.

Rannas on ohtralt võimalik hankida kiirtoitu (hot dog 20, frankfurter 20, kebab 35-55, popcorn 15, saslõkk 45, õlu ja siider 25, hamburger 20, friikartul kastmega 15, grillvorst kartuliga 30 krooni).

Õlut ja siidrit saab Sunseti neegrionnis. Kuursaalis võib nädala sees süüa üllatavalt kiiresti ja asi maitseb hea. Süüa saab Rannakohviku mõlemal korrusel. Hea valik on hiina restoran Mandarin. Nimetada võib ka Lehe kohvikut ja Lonkava konna kõrtsi.

On kaks õlletelki - ühes on internet ja hirmus kõva muusika, teises internetti ei ole ja on õlu.

Rannatarbed ja lõbustused

Müügil ujuvloomi, päevituskreeme, rannariideid, päikeseprille. Spordikaupade telgis valitseb tühjus. Ajalehed kipuvad kohati ranna müügikohtades rohkem soome- kui eestikeelsed olema, aga eks turg tingib valiku. Asjade hoiuruumi kusagilt leida ei õnnestunud, küll aga saab üürida rannatoole (40 krooni päev). Kahel rajal saab mängida minigolfi (20/15 krooni). Enamik kiikesid, karusselle ja kaalukiikesid on tasuta.

Palju kulub

Kaks täiskasvanut ja kaks last võivad lõbustusi minimaliseerides arvestada kusagil 250-500-kroonise väljaminekuga. Jäätisest, maasikatest, toidust, mõnest lõbustusest pole nagunii pääsu. Lapsukeste paigalhoidmiseks võib neile lubada lunapragi külastust. Piletid erinevatele atraktsioonidele maksavad 10–20 krooni. Ehkki osa asju on vanad, on park arenenud ja järjest huvitavamaks muutunud ning peaks 4–10aastastele korralikult lusti pakkuma.

EPL

Uudiste arhiiv