Sari uuele publikule: Portree/Šostakovitš

14.04.2014
Sari PORTREE. Šostakovitš
Raju muusika, noored ägedad esitajad, põnevad kommentaarid


Mustpeade majas 17. aprillil kell 19.00


THEODOR SINK tšello
INSOMNIA KVARTETT (MARI TARGO viiul, VALERIA RJUMINA viiul, MAIRIT MITT vioola, THEODOR SINK tšello)
HOLGER MARJAMAA klaver
Muusikateadlane TIIA JÄRG
Kavas:
Šostakovitši kvartett nr 8 ja Tšellosonaat
Katkend filmist „Berliini langemine“


Esitatakse helilooja loomingut ning tutvustatakse selle tagamaid, näidatakse tema loojanatuuri erinevaid tahke. See on sari, kus koos interpreetidega on laval ka muusikateadlane. Minu meelest on põnev kuulda seda isiklikku ja ühiskondlikku tausta, mis helilooja loomingut mõjutas. See toob teosed publikule lähemale ja annab olulise mõõtme juurde. Sarja kontsertidel käib alati palju noori ja ka sellist publikut, kes muidu akadeemilisele kontserdile ei tuleks. Selline publiku laiendamine on ka üks sarja eesmärke.
„Berliini langemine“ on kultusfilm, mis on loodud pärast Stalini surma stalinlike traditsioonide järgi Suure Isamaasõja võtmesündmustest. Venemaa Riiklik Kinofotodokumentide Arhiivist aitas filmi Eestisse toimetada Vene Suursaatkond.
Šostakovitš oli Nõukogude korra ajal üks iroonilisemaid ja teravamaid heliloojaid, tema stiil on ainukordne ja väga haarav. Tema stalinliku režiimi tingimustes loodud teosed vapustasid kogu maailma ja ta on praeguseni üks enimmängitud vene heliloojaid.
Dmitri Šostakovitš (1906-1975), 20. sajandi vene muusika üks suurimaid heliloojaid, oli sünnilt ja hingelt peterburglane. Tema žanriliselt mitmekülgse loomingu lugu on tegelikult vene kunstniku ellujäämislugu Nõukogude Liidus. Oopusenumbritega tähistatud teoseid on 147. Sealhulgas 2 ooperit, 3 balletti,15 sümfooniat, 6 kontserti, kammermuusika,(15 keelplikvartetti, klavarikvintett, 2 klaveritriot, sonaate klaverile, viiulile, aldile, tšellole), vokaaltsükleid (enamus häälele ja orkestrile), klaverimuusikat, filmi- ja lavamuusikat. Tema tegevus pianistina, pedagoogitöö Leningradi ja Moskva konservatooriumis, ühiskondlik töö helilooja liidust kuni ülemnõukogu saadikuni jättis sügava jälje ta kaasaega. Šostakovitš oli erakordse mälu ja harukordse südametunnistusega kunstnik. Maailmale oli ta sõnumitooja riigist, kus sõna ja tegu kõnelesid erinevates keeltes.
Tiia Järg
Praeguste maailmapoliitiliste sündmuste valguses on see kontsert vägagi aktuaalne.
Tallinna Filharmoonia – elamus väärt kontserdist
Heili Vaus-Tamm
Sarja autor ja pressiesindaja
52 56322

Lisainfo

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv