Energia avastuskeskuses on tänaseks välku näinud juba 10 000 inimest

15.07.2014
Põhjalikult renoveeritud ja uue ekspositsiooniga Energia avastuskeskusest sai populaarne kogu perega ajaveetmise koht. Harivat meelelahutust pakkuvat keskust külastas esimese kuu jooksul 9500 inimest.

Energia avastuskeskuse juhataja Kertu Saksa sõnul võtsid külastajad uuenenud keskust hästi vastu: „Nii lastele kui ka täiskasvanutele jätkub siin tegevust mitmeks tunniks ning külastajate tagasiside ekspositsioonile ja väärikalt renoveeritud hoonele on väga positiivne.“

Energia avastuskeskus taasavas uksed 13. juunil üle saja aasta vanuses Tallinna elektrijaama hoones Tallinnas Põhja puiesteel. Ajalooline maja renoveeriti 1930ndate aastate hiilgusesse ja nüüd pakub avastuskeskus selles unikaalses tööstusmälestises harivat meelelahutust lastele ja täiskasvanutele.

Keskuse staareksponaadiks on Baltimaades unikaalne Tesla generaator Faraday puuris, mis võimaldab demonstreerida kuni 3-meetriseid välgunooli. „Sõltumata ilmast lööb meie keskuses välku iga päev täpselt kell 14.00,“ annab Kertu Saks keskust külastada soovijatele kasuliku vihje.

Uuenenud Energia avastuskeskuses on 130 „käed külge“, mis pakuvad tegevust ja avastamisrõõmu eelkõige lastele. Seitse püsinäitust tutvustavad energeetika ajalugu, elektri avastamist, elektritootmist, taastuvaid energiaallikaid ja tuumaenergiat ning häält, heli ja optikat. Lisaks on avatud matemaatikateemaline näitus keskuse muutuvate näituste alal, mille juurde on võimalik tellida 4DFrame geomeetria töötuba.

Külastajate seas on populaarne ka keskuse virtuaalne planetaarium, kus täheteadust tutvustatakse kõige uuema astronoomia-alase tarkvara Starry Night Pro Plus 7 abil. Rännates üle miljardi valgusaasta kaugusele näeb planetaariumis tuhandeid eksoplaneete, miljoneid tähti ja 200 000 galaktikat. Programm uueneb pidevalt vastavalt sellele, kuidas uuenevad teadmised Universumi ja kosmose kohta.

Lisaks tavakülastustele on avastuskeskuse sünnipäevatoas kuu jooksul tähistatud 11 sünnipäeva ning keskuse ruumides toimus 15 seminari ja ettevõttesündmust. Esimeste külaliste hulgas on olnud Eesti Vabariigi peaminister Taavi Rõivas, EV sise- ja regionaalminister Hanno Pevkur, EV kultuuriminister Urve Tiidus, EV majandus- ja taristuminister Urve Palo, Euroopa Komisjoni teadusuuringute ja innovatsiooni peadirektoraadi ressursidirektor Maive Rute ja ka Austria presidendi abikaasa pr Margit Fischer.

Energia avastuskeskus pakub interaktiivset teadusõpet nii lastele kui ka täiskasvanud teadushuvilistele. Avastuskeskuse asutajateks on Eesti Energia, Tallinna Tehnikaülikool, Tallinna linn ja Tallinna Soojus.

Pilte Energia avastuskeskusest ja selle valmimisest saab alla laadida
siit:
Täpsemalt näituste, programmide ja lahtiolekuaegade kohta Energia avastuskeskuse kodulehel www.energiakeskus.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv