Energeetikamuuseumist kogupere teadus- ja avastuskeskuseks

13.08.2014
Energia avastuskeskus asub tähelepanuväärses majas – Tallinna linna endises elektrijaamas. Hoone ise on nii unikaalne tööstusmälestis kui ajalooline vaatamisväärsus, sest elektrit tehti siin 1979. aastani. Elektrijaam on näinud nii tsaariaega, I vabariigi aegset õitsengut, 9. märtsi pom­mitamises täielikku hävingut ja Saksa oku­patsiooniaegseid ülesehitustöid ning olnud tehnoloogia ja insenerikutse arengu kasvu­lavaks. Esimene elektritarbija ühendati võrku 24. märtsil 1913 ning seetõttu on tegemist juba üle 100 aasta vanuse hoonega.

Energia avastuskeskuse eelkäijaks selles hoones oli Energeetikamuuseum, mis avati 17. detsembril 1993 ja tegutses viis aastat. Aastast 1999 tegutseb põnevate torude ja generaatorite interjööris Sihtasutus Tallinna Tehnika- ja Teaduskeskus, mille ärinimeks oli 10 aastat «Energiakeskus». Augustist 2009 kasutab asutus nimetust Energia avastuskeskus.

Käesoleval aastal renoveeritud hoone enam kui 3000 ruutmeetrisel pinnal asub nüüd kogupere teadus- ja avastuskeskus, mis ajaloolise elektrijaama keskkonnast lähtuvalt on keskendunud eelkõige loodus-, tehnika- ja reaalteadustele. Tutvustame põnevat füüsika-, matemaatika- ja energeetikamaailma ning pakume avastusrõõmu, teaduse ja tehnoloogia mõistmist põnevate kogemuste kaudu.

Keskuses on avatud seitse püsinäitust, mis tutvustavad energia- ja elektritootmise ajalugu, klassikalist füüsikat, heli ja valgust, optikat ning taastuv- ja tuumaenergiaallikaid. Lisaks eksponeerime hooajalisi näituseid, kus alustasime geomeetriale pühendatud matemaatikanäitusega ning käesoleva aasta oktoobrist jätkame biomajanduse teemadel, tutvustades biotehnoloogiad ja rääkides toidust, tervisest, põllumajandusest ja kalandusest. Koos ajaloolise elektrijaama sisseseadega leiab keskusest üle 130 interaktiivse ehk nn „käed külge“ eksponaadi.

Endise Tallinna Linna Elektri Keskjaama suur ajalooline saal on taastatud elektrijaama hiilgeaegade näitel ning seal on võimalik ajas tagasi rännata esimeste katsetusteni elektriga. Külastajad saavad avastada, kuidas on elektri uurimist mõjutanud Faraday taldrik, Stan­ley transformaator, „pikajalgne Mary“ või hoopiski teha tutvust esimese elektrivoolu saamiseks mõeldud seadeldise – Volta sambaga. Vanade elektrileiutiste maketid selgitavad tööpõhimõtet, avavad ajaloolist tausta ja pakuvad võimalust ka ise käsi külge panna ning voolu toota või väike surisev säde eks­ponaadist välja võluda.

Ajaloogurmaanid leiavad samalt korruselt lisaks vana­dele generaatoritele ja transformaatoritele A/S “Ilmarise” poolt 1929. aastal toodetud 25-tonnise tõstevõimega sildkraana, mis telliti Tallinna Elektrijaama masinamaja seadmete hoolduseks ja seoses ümberehitustöödega võimalike uute turbiinide montaažiks. Lisaks paikneb saalis ka palju reisinud kuumpea-naftamootor Russ, mis töötati välja Wiegandi tehases 20. sajandi algul ja patenteeriti Venemaal, Saksamaal ning Inglismaal. Energia avastuskeskus pakub kodu ka väikesele põlevkivi veovagunile, millega veeti Eesti Energia Viru allmaakaevanduses põlevkivi alates 1982. aastast kuni 2013. aasta kevadeni. Korraga mahutas vagonett 4,5 tonni põlevkivi ning 31 aasta jooksul transportis kokku üle 320 tuhande tonni mäemassi.

Keskus on heaks partneriks üldhariduskoolidele, sest keskuse eksponaadid ja programmid on töötatud välja Eesti põhikooli ja gümnaasiumi õppekavast lähtuvalt. Keskuses asuvad täiskuppelplanetaarium virtuaalsete kosmoseprogrammide tarvis, teadusteatriruumid, õpetajate tuba, sünnipäevatuba, seminariruumid ning füüsikaklassid Samsung school-lab tehnoloogiaga virtuaalsete tundide läbiviimiseks.

Vaata ka www.energiakeskus.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv