Tartu Ülikooli muuseumis avatakse kaks uut näitust

22.08.2014
26. augustil avatakse Tartu Ülikooli muuseumis näitused „Looduse mõistmise kunst“ ning „Valmistatud Tartus“. Kell 12 algav näitusi avav üritus „Mõõtmise kunst“ on osa Tartu Ülikooli uue füüsikahoone avamisprogrammist “Õhus on füüsikat”.

Muuseumi Morgensterni saalis avatav näitus „Looduse mõistmise kunst“ tutvustab laiemale avalikkusele Tartut kui järjepidevalt tegutsenud teaduskeskust ja siinset teadusajaloo pärandit, tõstes esile Tartu Ülikooli muuseumi ühe väärtuslikuma kollektsiooni, Parroti füüsikariistade kogu.

Näitus „Valmistatud Tartus“ keskendub Tartu meistrite toodangule ja sellele, kuidas instrumentides peegelduvad kohaliku kogukonna huvid ja väärtushinnangud, ühiskonnas aktuaalsed teemad ja inimsaatused. Näitus tutvustab erinevaid leiutisi, õppevahendeid ja aparaate, mis olid olulised, kuid mille autorid alati kuulsaks ei saanud.

Näituste avamisüritus „Mõõtmise kunst“ toimub 26. augustil Tartu Ülikooli muuseumis Toomemäel. Üritus algab kell 12 muuseumi fuajees, kus avatakse Foucalt’ pendel.

Prantsuse füüsiku Leon Foucault’ järgi nime saanud pendel teeb nähtavaks maakera pöörlemise. Pendli aluseks oleval kujutisel on 1849. aastast pärit maakaart. Piirkond on valitud nii, et vaatajal oleks selge pendli ligikaudne asukoht ning liikumise suund üle oma asukohapunkti põhjapooluse sihis.

Tegemist on sama pendliga, mis avati Tartu Ülikooli füüsikahoones Tähe tänaval 1999. aastal. Pendli ümberpaigutamine Tartu Ülikooli muuseumisse sai teoks füüsika instituudi ja muuseumi koostöös.

Foucault’ pendeli kujundaja on Imbi Kruuv ja teostaja Hando Kruuv.

Kella 14ni kestval avaüritusel tutvustab G. F. Parrot oma taasavatud kabinetti, Hullu Teadlase ja tema assistentide juhendamisel on avatud töötoad, kus meisterdatakse galvaanielemente ja tuukrikelli ning katsetatakse kui palju elektrit on peidus erinevates köögiviljades. Näituse pimekambris uuritakse, mida kujutas endast Camera Obscura ning palju muud põnevat.

Näituse „Looduse mõistmise kunst“ projektijuht on Mairo Rääsk, kuraator Lea Leppik ja kujundaja Margot Sakson, meistrid Harry Rull ja Arvi Kuld.

Näituse „Valmistatud Tartus“ kuraatorid on Leili Kriis, Janet Laidla, Lea Leppik ja Toomas Pung, kujundaja Anne Arus.

Näituste valmimist toetasid Tartu linnavalitsus, Tartu Ülikool, Eesti Kultuurkapital ja Eesti Teadusagentuur.

Näitus „Looduse mõistmise kunst“ jääb avatuks 2015. aasta septembri lõpuni ning näitus „Valmistatud Tartus“ on kõigile huvilistele avatud 2014. aasta lõpuni.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv