IUCN liigikaitse komisjoni Tallinna koosoleku tulemused

04.09.2014
Augustikuu viimasel nädalal kogunes Tallinna loomaeda 45 juhtivat liigikaitsespetsialisti 21 riigist üle maailma, et panna kokku Rahvusvahelise Looduskaitseliidu liigikaitse komisjoni (IUCN SSC – International Union for Conservation of Nature, Species Survival Commission) järgmise aasta tegevusplaan.

Komisjoni koosolekutel räägiti viie päeva jooksul paljudel teemadel, millest olulisemad on järgmised:

- Ettevalmistus käesoleva aasta novembrikuus Austraalias Sydney’s toimuvaks IUCN Maailma Kaitsealade Kongressiks (IUCN World Parks Congress). See üleilmne üritus on suunaandev kaitsealade arengu jaoks järgmistel aastatel ning sinna tuleb lisaks kaitsealade ekspertidele ka palju riigijuhte. Liigikaitse rolli rõhutamine sellel rahvusvahelisel üritusel on väga oluline.

- Uue, loodava IUCNi rohelise nimistu aluste väljatöötamine. Nimistu eesmärgiks on liigikaitselise tegevuse tulemuslikkuse esiletoomine.

- Üleilmse liigikaitse foorumi (Global Species Forum) kokkukutsumine. Foorumil käsitletakse liikide massilist väljasuremist tänapäeval ning otsitakse võimalusi selle peatamiseks.

- Võõrliikidega kaasnevad probleemid. Kaaluti võimalust luua nn liikide must nimistu, mis koondaks endasse kõige invasiivsemad võõrliigid maailmas.

- Käsitleti liigikaitselistes kriisikolletes nagu Lääne- ja Kesk-Aafrika ning Kagu-Aasia tekkinud keerulist olukorda.

- Arutati ohustatud liikide illegaalse kaubanduse hüppelist tõusu kogu maailmas.

- Toodi esile vajadus keskenduda ka selgrootute ja seente alalhoidmise edendamisele.

- Otsiti võimalusi rahvuslike punaste nimistute edendamiseks.

Sellel aastal tähistab maailma Punane Nimistu (IUCN Red List of Threatened Species) oma 50. sünnipäeva, mida on oluline verstapost kogu maailma jaoks. Ohustatud liikide muutuv ja täienev nimekiri on rahvusvaheliselt tunnustatud ja ülemaailmse liigikaitsetöö aluseks.

skoor

3.5

Viimane kommentaar:

"Vähemalt korra aastas tuleb ikka sammud seada võrratult toredasse Tallinna Loomaaeda. Nii on olnud see järjepidevalt üle kolmekümne... (4.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv