NINASARVIKUTE PÄEV TALLINNA LOOMAAIAS

18.09.2014
TALLINNA LOOMAAED
PRESSITEADE
18.09.2014
Pühapäeval, 21. septembril kell 12 peetakse Tallinna Loomaaias ninasarvikute päeva.


Rahvusvaheline ninasarvikute päev on aeg, mil looduskaitsjad ja loomasõbrad kogu maailmas väljendavad oma toetust ninasarvikute kaitseks ja korraldavad erinevaid kampaaniaid nii rahakogumiseks kui ka inimeste teavitamiseks nende suurte imetajate kriitilisest olukorrast. Juhtimaks tähelepanu ninasarvikute salaküttimisele sarvede pärast, mille kilohinnaks mustal turul on umbes 60 000 eurot, viivad paljud loomaaiad sel päeval läbi ninasarviku sarve põletustseremoonia. Idee, millega juhtida tähelepanu sarvekaubanduse laiale levikule ja sellega kaasnevatele traagilistele tagajärgedele maailmas, sai alguse Dvur Kralove loomaaiast Tšehhimaal ja kampaaniaga on liitunud paljud teised. Lisainfo sarvepõletamise kohta www.burnhorns.org

Maailmas on kokku viis liiki ninasarvikuid. Sumatra ninasarvik, keda on maailmas alla 100 isendi ja Jaava ninasarvik 35-45 järelejäänud isendiga (andmed 2012) on väljasuremise piiril. Laimokk-ninasarvikuid on üle 20 000, teravmokk-ninasarvikuid üle 5000 ja India ninasarvikuid umbes 3300. Liikide hävimine on olnud kiire, arvestades seda, et 19. sajandi algul oli maailmas umbes miljon ninasarvikut. Arvukuse languse peamiseks põhjuseks on inimtegevus.

Tallinna loomaaia ninasarvikupäev algab kell 12 ninasarvikute aediku juures, kus loomaaia töötajad Anne Saluneem ja Marika Hiob tutvustavad eelmisel aastal Tallinnasse kolinud teravmokk-ninasarvikuid Kigomat ja Kibibit. Seejärel toimub sarvepõletamistseremoonia, kus loomaaia liigikaitse labori juhataja Tiit Maran räägib ninasarvikute olukorrast maailmas. Sarvikute selle päeva söögi eest on hoolitsenud kolm vaderit ja loomade söötmine toimub külastajate silma all. Lisaks spetsialistide harivale jutule löövad ninasarvikupäeval kaasa trummiansambel “Kuku” ja tantsurühm “Aafrika Eestis”. Lapsed saavad alates kella 13 elevandimajas ninarvikumaski meisterdada või koos skulptor Tauno Kangroga voolida.

Loomaaia keskkonnahariduskeskuse suures saalis näidatakse Matsalu Loodusfilmide Festivali uusi filme ja laupäeval, peale ninasarvikute vaatamist, saab sama loomaaia piletiga näha ka kell 14 ja kell 17 algavaid filme.

Ninasarvikupäeva viib läbi Tallinna loomaaed koos Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsiga,
Kassad on avatud nii lääne- kui põhjaväravas kella 9-17, loomaaed suletakse kell 19.00
Lisainfo www.tallinnzoo.ee

skoor

3.5

Viimane kommentaar:

"Vähemalt korra aastas tuleb ikka sammud seada võrratult toredasse Tallinna Loomaaeda. Nii on olnud see järjepidevalt üle kolmekümne... (4.0)" Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv