Tartu Ülikooli kunstimuuseum tutvustab näitusel ikoonikunsti inimlikku ja jumalikku maailma

30.01.2015
29. jaanuaril avatakse Tartu Ülikooli kunstimuuseumis näitus ”Ikoonide inimlik ja jumalik maailm”, mis tutvustab ortodoksses kultuuriruumis levinud ikoonikunsti vaimsust ja esteetikat ning pühapiltide seoseid inimeste igapäevaeluga.

„Näitus püüab leida seoseid kristliku kultuuri tõekspidamiste ja inimeste reaalses elus toimuva vahel – inimeste ootuste, lootuste ja nende käitumisega sakraalsete esemete suhtes. Ikoon ei ole mitte ainult kunstiteos vaid lugude, tõekspidamiste ja uskumuste kandja, mis on juhtinud inimeste elu mitmete sajandite vältel,“ tutvustab ikoonitemaatikat näituse kuraator Külli Valk.
„Nõukogude perioodil katkes paljudel inimestel side kristlusega ning seetõttu ei ole ikoonide tähendused ja neil kujutatud piltide lood niisama lihtsalt tabatavad,“ tutvustab kuraator teemat. „Seal peituvat sügavamat sisu aitabki antud näitus paremini mõista. Tänapäeva maailmas on teineteise mõistmine ja tolerantsus erinevate traditsioonide suhtes väga oluline.“ Näitusel on väljas ligi poolsada ikooni, mis kajastavad erinevaid teemasid nagu kirikupühad, kalendriikoonid, pühakud, elulooikoonid ja teekonnaikoonid. Näitus avab ka seda, mida tähendab ikoon õigeusklikule inimesele.

Tartu Ülikooli kunstimuuseumi kogust eksponeeritud ikoonid pärinevad peamiselt Vene keisririigi ajast ning aladelt, mille mõjusfääris kujunes ja arenes kohalik Eesti õigeusu kirikukunst ja ikoonimaal. Eestisse kandunud õigeusu traditsioon on oluline vaimne kultuuriosa, mis ühendab Eestis elavate õigeusklike eestlaste, setude ja venelaste ning muukeelsete õigeusklike vaimset pärandit läbi sajandite ning võib luua seoseid meie pereliinide vanemate põlvkondadega.
Ikoonid on jõudnud Tartu Ülikooli kunstimuuseumisse nõukogude perioodil riikliku annetusena ja pärinevad eraisikutelt, kellelt need konfiskeeriti piiriületusel, kuna kunstiteoseid ei tohtinud tol ajal nõukogude liidu aladelt välja viia. Näitusega kaasnevad lasteaia- ja koolilastele mõeldud haridusprogrammid ning ikoonimaali kursus täiskasvanutele. Tartu Ülikooli kunstimuuseumi traditsiooniliste kunstikolmapäevade raames on aga võimalik kuulata loenguid ikoonitraditsioonist, ikoonide seostest seto usueluga ning rahvauskumuste jälgedest ikoonil.

11. veebruaril kell 17.15 on kõigil võimalik näitusega tutvuda kuraatori ringkäigul.
Näituse „Ikoonide ilmalik ja jumalik maailm“ kuraator on Külli Valk ja kujundaja Maarja Roosi.
Näitust on toetanud Eesti Kultuurkapital ja see on Tartu Ülikooli kunstimuuseumis avatud 30. oktoobrini 2015.

Lisainfo:
Külli Valk - näituse kuraator
Tel 737 5384
kulli.valk@ut.ee
www.kunstimuuseum.ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv