Haruldane päikesevarjutus Tartu tähetornis

05.03.2015
20. märtsil 2015 on Eestist näha osaline päikesevarjutus ning Tartu tähetornis toimub nii varjutuse päeval kui enne seda palju põnevat.

20. märtsil kell 11.00-13.17 saab selge ilma korral päikesevarjutust vaadelda tähetorni õuel nii projektisoonis, kui spetsiaalse päikeseteleskoobiga. Lisaks vaatlemisele saavad huvilised päikesevarjutust ka joonistada ning selgitusi toimuva kohta jagavad tähetorni töötajad. Vaatlemine toimub elava järjekorra alusel ja on kõigile huvilistele tasuta.

Pilves ilma korral vaatame varjutust kell 11-13 muuseumis interneti vahendusel ning uurime, miks varjutused tekivad ja miks on Päikese vaatamine ilma spetsiaalsete abivahenditeta ohtlik. Muuseumi ekspositsioonisaalis toimuvale interneti-vaatlusele pääseb muuseumipiletiga.

Kell 13-16 toimub eelregistreerunutele laste huvipäev „Tahan rohkem teada varjutustest“. Programmis uuritakse, kuidas varjutused tekivad, milliseid varjutusi olemas on ning miks Eestis täisvarjutusi vaid harva näha on. Juttu tuleb ka Kuu faasidest ja päikesevarjutustest teistel Päikesesüsteemi planeetidel ning külastame tähetorni planetaariumi, kus vaatame, kuidas taevakehad öötaevas liiguvad. Huvipäevale saab registreerida tähetorni kodulehel.

NB! Päikese vaatlemine palja silma, aga eriti läbi tavalise filtrita binokli või filtrita teleskoobi, on silmadele kahjulik. Tähetorni õuel on kasutusel spetsiaalnet teleskoop ning projektsioon, mis on turvaline.

Kolm päeva enne päikesevarjutust, 17. märtsil kell 18.15 toimub Tartu tähetornis astronoomialoeng, mis juhatab sisse päikesevarjutuse teema. Räägime kus, kuidas ja millal päikesevarjutust vaadelda ning hobiastronoom Martin Vällik tutvustab lähemalt Päikese vaatlemisest ja pildistamisest.

Täisvarjutust on sel aastal võimalik vaadelda Svalbardis Norras ja Fääri saartel. Eestis on päikesevarjutus näha küll osaliselt, aga väga suures ulatuses ning sellises ulatuses ei ole päikesevarjutust Eestis näha vähemalt järgmise kümne aasta jooksul. Täielik Kuuvarjutus on selge ilma korral Eestist näha selle aasta 28. septembril.

Lisainfo:
Janet Laidla
Tartu tähetorni juhataja
tel 5296113
janet.laidla@ut.ee
www.tahetorn.ut.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv