Suvel algavad Hiiumaal naftaotsingud

01.04.2015
Hiiu maavalitsus ja saare omavalitsused on otsustanud, et sel suvel alustatakse uurimistöid Hiiumaa naftasoone leidmiseks.

“Jah, alustame otsinguid kindla eesmärgiga hinnaline maapõuevara ükskord kasutusele võtta,” kinnitas Hiiu maavanem Riho Rahuoja Hiiu Lehele.

“Kaasaegsed uurimismeetodid annavad lootust tõde päevavalgele tuua,” rääkis Kokovkin.
“Nimelt on Taani tehnikaülikooli vanemteaduri Ole Anderseni käe all valminud varasematest oluliselt täpsem Maa gravitatsioonikaart, mis aitab tõhustada ka nafta geoluuret. Selle meetodi abil on naftat leitud üllatavatest kohtadest,” selgitas Kokovkin.


Ühtlasi on vaja selgitada, kuidas suhtuvad naftapuurimisse hiidlased, kes näiteks tuuleparkide vastu on aktiivselt sõna võtnud. Selleks on saareelanike seas kavas aprillikuu jooksul korraldada ulatuslik küsitlus..

Hiiu Lehele ütles Kärdla elanik Reet, et kui nafta kaevandamisel on kasutusel kaasaegsed tehnoloogiad, torne, mis silmapiiri risustaks, enam ei ehitata, ning metsad-marjad jäävad puhtaks, oleks see ju hea mõte.

“Tulevaste põlvede jaoks võiks see olla hea investeering, aga tuleks kehtestada ajaloolised puurimisõigused, nagu on kalameestel ajaloolised püügiõigused,” pakkus teine Kärdla elanik Ilmi.

Eeluuringuteks on planeeritud neli kuud. Need algavad juba 1. mail 2015 ja hõlmavad kogu Hiiu saart.

Kuna töömaht on suur, oodatakse teadlastele ja küsitlejatele appi vabatahtlike. Asjast huvitatud saavad jooksvalt lisainfot veebilehelt www.nafta.hiiumaa.ee

Alates 18. maist 2015 loositakse kõigi vabatahtlike uurijate vahel igal nädalal preemiapakette.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Kärdla, Hiiumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv