Jürikuu Eesti Vabaõhumuuseumis

01.04.2015
5. aprillil kutsume muuseumisse lihavõtteid tähistama!
Kuie koolimajas värvitakse pühademune, kell 13 toimub suur munakoksimine. Sepa talus räägitakse kiigelkäimisest ja punutakse kirevaid paelu, kell 14.30 toimub kiigelaulude õpituba. Kell 12 algab Kolu kõrtsi juurest linnuvaatlusretk muuseumi metsateedel koos Tallinna Linnuklubiga. Härjapea talus valmivad pühadetoidud, Lau poes saab kirjutada ja saata 1930. aastate ülestõusmispühade kaarte. Kolu kõrts pakub maitsvaid pühaderoogasid.

* 5. aprillil kell 15 toimub ülestõusmispühade jumalateenistus Sutlepa kabelis. Teenib õpetaja Toomas Paul.

* 3.–5. aprillil küpsetatakse Härjapea talus leiba – sel hooajal viimast korda! Reede pärastlõunal panevad perenaised käärima juuretise ja seavad taigna eelkergituseks valmis. Laupäeva hommikul sõtkutakse, siis peab tainas leivaastjas veel veidi kerkima ning alles seejärel pannakse leivad ahju küpsema. Selleks, et leib maitsev saaks, tuleb seda kasuka all pehmendada. Pühapäeval saab maitsta hääd rukkileiba! Värsket isetehtud rukkileiba ja juuretist saab kaasa osta Kolu kõrtsist.

* 17. aprillil toimub koostöös Eesti Taimekasvatuse Instituudi ja MTÜ-ga Maadjas Kolu kõrtsis seminar „Meie vanad taimed“. Arutletakse vanade aia- ja põllukultuuride leidmise, hoidmise ja kasvatamise teemadel, otsime koostöövõimalusi. Info ja registreerimine muuseumi veebis: evm.ee/est/sundmused

* 23. aprillil alustame jüripäevaga suvehooaega! Anname talveunes olnud talud üle suvistele perenaistele ja peremeestele. Taludes saab igaüks proovida, kas tema ramm ja mõistus annavad vana aja sulase mõõdu välja. Sissepääs tasuta!

* Praktilised koolitused – 4. aprillil jagatakse kaevude päeval praktilisi teadmisi kaevude taastamise ja puhastamise kohta. Täpsem kava ja registreerimisinfo muuseumi veebist: evm.ee/est/sundmused/praktilised-koolitused

* Giidide koolituspäevad – 24. aprillil toimub Setu talu laudas atesteeritud giididele suunatud täiendkoolitus muuseumi uute hoonete kohta (Setu ja Peipsivene talud, Lau pood). 27. aprillil (eesti keeles) ja 29. aprillil (vene keeles) toimub koolituspäev uutele giididele atesteeringu saamiseks. Vajalik registreerumine. Lisainfo muuseumi veebist: evm.ee/est/partnerid/giidid

* Alates 24. aprillist saab Kuie koolis osaleda samanimelisel raamatul põhinevas seiklusmängus „Taaveti meheteod neetud külas“. Kogu muuseumi alal toimuvas orienteerumismängus tuleb kasutada oma rammu, mõistust, vaistu ja teadmisi talurahva elust. Alates 27. aprillist toimuvad gümnasistidele mõeldud muuseumitunnid Hernuutlus ja rahvaharidus, mis annab ülevaate talurahvakooli olukorrast 18. sajandil ning Talurahva elu-olu, mis tutvustab eestlaste elu-olu ja talu-arhitektuuri 19. ja 20. sajandil.

Lisainfo muuseumitundide kohta: www.evm.ee. Programmides osalemiseks on vajalik eelregistreerumine: kuiekool@evm.ee; tel 6549 126.

Talvehooajal ootame külastajaid igal päeval kell 10-17. Avatud on muuseumi park, käsitööpood, Kolu kõrts, Lau külapood, Kuie kool, Härjapea ja Sepa talud. Sõita saab hobuvankriga. Piletihinnad: tavapilet 5 eurot, sooduspilet 3 eurot, perepilet 10 eurot.

Suvehooajal (alates 23. aprillist) on muuseumipark, käsitööpood ja Kolu kõrts avatud 10-20; talud, Kuie kool ja Lau külapood 10-18. Piletihinnad: tavapilet 7 eurot, sooduspilet 3,5 eurot, perepilet 14 eurot.

Toredate kohtumisteni!

P.S. 14. aprill - künnipäev
Künnipäeval tuli ärgata võimalikult vara ja asuda vaatama, et kõik põllutööriistad kasutamiseks korras oleks. Siis viidi hea viljakuse saavutamiseks põllule koorem sõnnikut ja künti kevade esimene vagu. Kui põlluriistu pole, mis ülevaatamist vajavad, siis päramine aeg on kontrollida oma jalgratta sõidukõlbulikkust. Kui sa aga autota hakkama ei saa, siis vähemalt ära unusta, et peagi lõpeb talverehvide lubatud kasutamise aeg.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv