Tartu Linnamuuseumis avatkse kaks Eesti linnavaateid tutvustavat fotonäitust

16.04.2015
Tartu Linnamuuseumis (Narva mnt 23) avatakse kolmapäeval, 15. aprillil kell 16 kaks Eesti linnavaateid tutvustavat fotonäitust: Eesti Ajaloomuuseumi näitus „Tervitusi Revalist, Dorpatist, Narvast, Pernaust, Fellinist, Hapsalist ja Arensburgist. Sajanditagune linnafoto 3D" ning Eesti Rahva Muuseumi Postimuuseumi näitus „Ei saa üle Emajõest" Tartu Emajõe sildadest kollektsionäär Ants Linnardi kogude põhjal.

Eesti Ajaloomuuseumi näitus „Tervitus Revalist, Dorpatist...", mis on valminud ajaloomuuseumi kogude põhjal, kutsub fotode ja piltpostkaartide vahendusel sukelduma sajanditagusesse Eesti linnapilti ja külastama veel ilmasõdadest puutumatuid kauneid paiku siinsetes suuremates ja suvisemates linnades.
Spetsiaalselt näituse tarbeks valminud kolmemõõtmelistel fotodel ja muuseumi kogust publiku ette toodud meeleolukatel ajaloolistel piltpostkaartidel on seitse Eesti linna: Tallinn, Tartu, Narva, Pärnu, Viljandi, Haapsalu ja Kuressaare. Suurendatud ja ruumilised linnavaatefotod on digiteeritud 20. sajandi alguse klaasnegatiividelt ning neist enamuse autoriks on fotograaf Jaan Kristin (1863–1919). Kristin pildistas aastatel 1905 kuni 1914 kõiki Eesti suuremaid linnu ja suvituskohti piltpostkaartide valmistamiseks. Esmalt vaid väikeste postkaartide valmistamiseks mõeldud vanade klaasnegatiivide kvaliteet ja detailirohkus on hämmastavad, võimaldades ajalooliste linnapiltide suurendamisel ja sügavusmõõtme lisamisel kogeda põnevat ruumilist ajarände elamust.
Näituse kuraatoriks on Merilis Roosalu, kujunduse ja fototöötluse teostas Maris Sähka, keeletoimetajaks Hille Saluäär. Tõlge Refiner Translations, trükk Ellington.

Eesti Rahva Muuseumi Postimuuseumi näitus „Ei saa üle Emajõest" tutvustab Emajõe sildu ning ning jõe ületamist läbi ajaloo. Väljas on sadakond fotot ja postkaarti kollektsionäär Ants Linnardi kogust.
2014. aastal möödus Kivisilla avamisest 230 aastat ja Emajõe esimese püsisilla esmamainimisest 460 aastat. Sildu on üle Emajõe aastasade jooksul ehitatud, lammutatud ja hävitatud, neid on tules põlenud ning taastatud. Sildade ehitamiseks on kasutatud puitu, nahka, pontoone, kive ja betooni. Lisaks sildadele on jõge ületatud ka paatide ja parvedega.

Praegu viib üle Emajõe seitse silda: Kroonuaia sild (1996), Vabadussild (2009), Kaarsild (1959), Võidu sild (1957), Turusild (2003), Sõpruse sild (1981) ja Ihaste sild (2015).

Näitus on valminud koostöös ERMi Postimuuseumi Sõprade Seltsi, Tartu Linnamuuseumi, Tartu Kunstikooli, Ajalooarhiivi ja TÜ Raamatukoguga.

Näitusi saab Tartu Linnamuuseumis külastada kuni 4. juulini.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv