Suuremates Eesti linnades ei leia öömaja enne sügist

05.05.2005
Soome taevaminemispüha vabu päevi üle lahe puhkamiseks ja sisseostude tegemiseks kasutavad turistid täitsid tänasest kõigi Eesti suuremate linnade hotellid.

Tänasest kuni laupäevani täidavad Soomest pikka nädalavahetust veetma tulnud puhkajad kõik ligi 10 000 hotellikohta Tallinnas, kuid ka Tartu ja Pärnu võõrastemajade numbritoad.

Tuntumate hotellide administraatorid kirjutasid eile täis oma broneerimisraamatud kuni septembrini, mistõttu saab eeloleva nelja kuu jooksul ööbimiskoha ainult reisist loobujate arvelt.


Kesk-Soomes Kokkolas elavad müüja Marit ja maaler Juhani Kanerva olid tõenäoliselt viimased turistid, kes said eile hotellis Viru oma perele toa broneerimata. «Tulime ette teatamata ja nüüd selgub, et koha- saamine oli suur õnnestumine,» ütles Marit Kanerva.

Osturetk Tallinna

Kanervad veetsid alates laupäevast koos sugulaste Pia ja Martti Broandaga aega tuttavate juures Haapsalus ja saabusid Tallinna, et teha ülejäänud vabadel päevadel sisseoste suurtes kaubanduskeskustes.

«Ilm oli vilets, aga Haapsalu hinnad seevastu väga madalad,» rääkis Marit Kanerva. «Jalutasime linnas ja sõime restoranis.»

«Soomest Eestisse pikki pühi veetma tulijate hulka piirab üksnes hotellikohtade arv, sest seni on turistide arv kevadpühade ajal ainult kasvanud,» ütles Estraveli pressiesindaja Mari-Liis Rüütsalu. «Soomes on pühade ajal kõik asutused peale R-Kioski ja bensiinijaamade suletud, ja soomlased saavad neil päevil Eestis mõnuga tarbida.»

Tallinna Domina hotellides veedavad külastajad alanud kevadpühadel tavapärasest kauem aega, rääkis ettevõtte turundusjuht Teele Rohtla. «Kui tavaliselt viibitakse meil keskmiselt kaks ööd, siis sellel nädalal kaks korda kauem,» ütles Rohtla.

Domina kahe hotelli 450 kohast on kuni pühapäevani kõik hõivatud ja kuni septembrini on turistid kõik kohad broneerinud.

Pärnu Best Western Hotellis vabanevad esimesed toad Soome turistidest alles laupäeval.

«Soomlased tulid peamiselt peredega, vanemad inimesed omaette,» rääkis hotelli juhataja Ene Sepp. «Nad jalutavad linnas, teevad sisseoste ja kasutavad iluteenindust, sest randa pole veel mõtet minna.»

Euroliit tõi buumi

Kuigi turismifirmad on kõik Pärnu hotelli voodid terveks suveks broneerinud, leiavad ka juhukülastajad endale suvepealinnas koha, sest aja jooksul langeb osa broneeringutest Sepa sõnul reisiplaanide muutmise tõttu ära.

Soome bussituristid täitsid kuni laupäevani ka Tartu Barclay hotelli. «Praegune turismihooaja algus meenutab suure külaliste arvuga vaid suviseid Hansapäevi, kui kõik kohad müüakse välja,» lausus hotelli müügijuht Piret Rätsep. «Tallinna turismifirmad saadavad oma kliendid pealinna hotellide täitumisel parema meelega Pärnusse kui Tartusse, mistõttu meil on suveks veel vabu kohti.»

Pärast liitumist euroliiduga aasta tagasi kasvas turismiäri Eestis peamiselt Euroopa Liidu kodanike arvelt veerandi võrra. Eesti turismiettevõtjad jõudsid õigel ajal uusi hotelle ehitada, kuid tänavune jõuline avalöök võib hotellikohtade hooajalise vähesuse taas päevakorda tõsta.


Postimees

Uudiste arhiiv