Jaanikuu Eesti Vabaõhumuuseumis

29.05.2015
* Uued talud on avatud! Setu ja peipsivene majades saab tundma õppida setu ja peipsivene käsitöövõtteid. Perenaised valmistavad häid roogasid setu ja peipsivene köögist. Pühapäeviti kell 15 toimuvad setu leelokooride ja Eesti vähemusrahvaste ansamblite kontserdid.

* 4. juunil viib vabaõhumuuseumi teadur Anneli Banner jalutuskäigule läbi taluaianduse ajaloo. Retk algab pärisorjuseaegsest Sassi-Jaani talust ja lõpeb 1930. aastate kodukaunistamise ideedest kantud Härjapea talu aias. Vaatame, kuidas ja mis põhjustel on aedade ja õuede väljanägemine aja jooksul muutunud. Registreerimine ja lisainfo: tel. 65 49 100, info@evm.ee.


* 6. juunil saavad aianduse huvilised osaleda koolituste sarja „Algajale aednikule“ praktilisel õppepäeval, mis tutvustab köögiviljakasvatust koduaias. Jagatakse näpunäiteid köögiviljaaia rajamiseks ja tehakse üheskoos erinevaid aiatöid. Registreerimine ja lisainfo muuseumi veebilehelt.

*7. juunil toimub setu tantsude õpituba. Tutvustatakse setu tantsude ajalugu ja päritolu ning õpitakse elava muusika saatel tantse tantsima. Õpituba toimub setu talus.

* 8.-9. juuni saab osaleda toidukultuuri kursusel, kus pööratakse tähelepanu toidust mõtlemise, selle uurimise, vahendamise ja turustamise võimalustele. (8. juunil toimub kursus Rahvakultuuri Keskuses, 9. juunil Eesti Vabaõhumuuseumis).

* 13. juunil kell 12 algab setu talus kursuse „Minu rahvarõivas – särgist sõbani“ lõpetamine ja valminud rahvarõivakomplektide esitlus. Komplekte tutvustavad kursuse lõpetajad ja etnograaf Igor Tõnurist.

* 13. - 14. juunil toimuvad Memme-taadi päevad. Külastajaid ootab kirev kava – esinevad lauljad, tantsijad ja pillimehed, osa saab käsitöömeistrite loomingust. Kõik on teretulnud!

* 14. juunil peame setu talus Jaanipäeva eelpidu, kuhu on oodatud kõik Eestis elavad rahvad, kes soovivad tutvustada oma südasuvise püha kombestikku ja muusikat. Igaüks saab laulu eest võtta, kaasa laulda, mängida ja tantsida.

* 23. JUUNI – JAANIPÄEV! Aasta kaunimal ja valgeimal õhtul saab vabaõhumuuseumis lustida täiel rinnal. Sind ootavad temaatilised jaanituled, mängud ja jõukatsumised, ennustamine, saunakombed ja pidupäevaroad. Jaaniöö pidumeeleolu aiatavad luua armastatud ansambel Kukerpillid, meeskoor Achtern Diek Saksamaalt, ansamblid Robirohi ja Konterbant vk ning Leigarite tantsijad ja pillimehed.

* 23. juunil kell 15 toimub Sutlepa kabelis jaanilaupäeva jumalateenistus. Teenib õpetaja Toomas Paul.

* Laupäeviti ja pühapäeviti kell 11 näeb Sassi-Jaani talu õuel rahvakunstiseltsi Leigarid tantsuetendusi. Käsitöömeister koob nädalavahetuseti Köstriaseme talus kangastelgedel villast suurrätti ja Sepa talu sepikojas askeldavad sepapoisid.

* Praktilised koolitused – 4.-6. juunini toimub Harjumaal Vaidas maakivihoone müüride taastamise kursus. Kursusel saab hulgaliselt teadmisi ja oskusi müüride ladumise, parandamise, vuukimise jpm vajaliku kohta.

* Näitused – Näitus „Eluring“ on pühendatud ainukordsetele ja isiklikku maailma muutvatele pidepunktidele inimese elus. Kolu kõrtsis on üleval Haabersti Sotsiaalkeskuse käsitööringide kirev suvenäitus. Setu talu laudas avatud näitus „Pits ja pits. Setu ja peipsivene mustrite maailm“ on pühendatud antud piirkonna eripäradele meeste ja naiste käsitöös. Vanausuliste põnevat kultuuri tutvustab Arvo Iho fotonäitust “Vanausuliste kultuur Peipsi ääres“.

* Kuie koolis saab kuni 30. juunini osaleda muuseumitundides „Jaanipäeva ootel“, „Ringkäik muuseumis“ ja „Suvi maal“. Lisaks saab registreeruda suvisesse lastelaagrisse „Suur seiklus vana aja Eestis! Lisainfo muuseumitundide ja laagri kohta: www.evm.ee. Programmides osalemiseks on vajalik eelregistreerumine: kuiekool@evm.ee; tel 6549 126.

* Muuseumi käsitööpoest leiab suures valikus huvitavat ning teemakohast kaupa. Pakume maiustusi, tekstiile, raamatuid, taimeteesid ja palju muud. Külastajaid ootab ka Lau külapood, kust saab osta 1930. aastate stiilis unikaalset kaupa. Kui lai kaubavalik kohapeal otsustamise keeruliseks muudab, saab nüüd külastada muuseumi vastavatud e-poodi: www.evm.ee/est/pood.

Suvehooajal ootame külastajaid iga päev(v.a 24. juuni): muuseumipark, Kolu kõrts ja käsitööpood on avatud 10-20; talud, Kuie kool ja Lau külapood 10-18. Piletihinnad: tavapilet 7 €, sooduspilet 3,5 €, perepilet 14 €. Jaanipäeval kehtivad erihinnad.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv