Hotellikohtade puudus on näiline

06.05.2005
Eesti suurim ekspordiharu on turism ja tuleb uhkusega tõdeda, et tegu on ka ühe kõige kiiremini kasvava majandusharuga Eestis. Mullu kasvas Eestit külastanud ja siin ööbinud välisturistide arv 24 protsenti, küündides 1,75 miljonini. Lisaks kasvab pidevalt ka siseturism.


Oleks ennatlik arvata, et Eesti ärimehed sellist välisturistide kasvu ette ei näinud. Vastupidi, paari viimase aastaga on siinmail lisandunud üle 4000 toa erinevat liiki majutusettevõtetes. Kas seda on palju või vähe, näitab aeg. See sõltub paljuski ka sellest, kas lisaks suvekuudele hakkab turist huvituma ka muudel hooaegadel Eestisse rändamisest. Praegu on see veel valus teema, sest kuigi suviti on hotellid enam-vähem täis, siis ülejäänud kaheksa kuud tuleb paljudel leppida näljapalukesega ja hoida end elus rannapäevade arvel.

Eilses Postimehes kirjeldatud vabade hotellikohtade puudumine mitme kuu vältel on aga pigem kirjanduslik ülepaisutamine. Tihe rebimine majutuskohtade pärast suvekuudel pole iseloomulik mitte ainult Eestile.

Püüdke leida vaba hotelli Strasbourgis või mõnes muus kuumas kohas. Ärimehena võiksin väita, et kui saaksite oma kümnepealisele sõpruskonnale suvel Pärnust vabad toad samaks päevaks esimesest ettejuhtuvast hotellist, siis tuleks sellel hotellil oma äriplaan üle vaadata. Kuid olgem realistid – kolm-neli nädalat varem puhkust või tööreisi ette planeerides pole koha leidmisega muret pea üheski majutusasutuses.


Keskmine hotellide täitumus suvekuudel on Eestis erinev, kuid kõigub 50-75 protsendi vahel. Täisbroneeritud võivad olla nädalalõpud, kuid teistel päevadel ja ka teistel nädalalõppudel reeglina kohti leidub.

Näilise ülemüügi tekitavad turismifirmad. Sisuliselt broneerivad turismifirmad juba kuni aasta aega ette ära hulga kohti eri majutusasutustes ja loodavad, et need õnnestub ka kõik vahendada. Kuid elu pole alati nii roosiline kui unistused ja tavaliselt kärbivad turismifirmad oma broneeringuid kuu enne tähtaega. Mõnikord kümnendiku, mõnikord lausa poole võrra. See on paratamatus. Kui küsida täna tuba mõne augustis toimuva suursündmuse külastamise ajaks Pärnus, siis võib olla paljude suuremate majutuskohtade vastus: meil on kõik broneeritud. Esitades sama küsimuse uuesti kuu aega enne üritust, võib aga leida hulga vabu kohti.

Seega pole põhjust paanikaks. Kohti on ja mitte vähe. Nende leidmiseks tuleb aga veidi vaeva näha ja planeerida pikemalt ette. Kuigi iga hotelliomaniku unistus on olla 100 protsenti väljamüüdud 365 päeval aastas, siis pean seda hetkel utoopiliseks isegi vaid 120 suvepäeva kontekstis.

Postimees

Uudiste arhiiv