Oktoobrikuu Eesti Vabaõhumuuseumis

28.09.2015
Mihklipäeval, 29. septembril algab Eesti Vabaõhumuuseumis talvehooaeg. Hooaja vahetusega läheme üle tubastele tegemistele ning alustame taludes oma talvise programmiga.

• Härjapea talus võetakse kord kuus ette leiva küpsetamine. Esimest korda küpsetatakse sel hooajal leiba 2.-4. oktoobrini.

• Lisaks leivaküpsetamisele saab Härjapea talu toidupühapäevadel tutvuda teiste roogade valmistusnippidega. Sel aastal võetakse käsile retseptid 1936.-1938. aastate sügistalvistest ajakirjadest. Härjapea käsitöölaupäevadel õpitakse oktoobris õmblema laste kleite ja seelikuid.

• Setu talus saab pererahvalt laupäeviti õppida pudelisuu vöö tegemist ja teisi näputöövõtteid, pühapäeval valmistatakse suures ahjus põnevaid setu roogasid.

• Peipsivene majas saab nädalavahetuseti nautida samovaris keedetud teejoomist vanausuliste kombe kohaselt. Perenaine annab näpunäiteid, kuidas valmistada keedusukkerit. Lapsed saavad meisterdada vanausuliste öö- ja päevanukke. Laudas mökitavad kaks kitse.

• Lau külapoes saab nädalavahetustel lisaks sisseostude tegemisele poemamsli raadiotundides moodsat muusikat või päevakajalisi sündmusi kuulata. Lau poe õmblejanna toas õpetab käsitöömeister Taimi Puus hardangeri, põimpilu ja rišeljöö tehnikaid. Esimesed töötoad 9.-11 ja 23.-25. oktoobril. Õpitoas osalemiseks palume registreerida tel: 5345 1660.

• Kuie koolis õpetatakse igal laupäeval ja pühapäeval, kuidas sule ja tindiga ilusat kirja teha. Sepa talus saab laupäeviti ja pühapäeviti kaasa lüüa talupere talvistes tegemistes. Kel tahtmist võib koos sepaga kahemehesaagimises kätt proovida. Perenaine jagab näpunäiteid, kuidas rahvakalendri pühadeks valmistuda, oktoobris valmistatakse looduslikest materjalidest mänguasju.

4. oktoobril kell 11 kutsume peipsivene sibula ja kala päevale. Tutvustatakse Peipsiveere sibulakasvatuse telgitaguseid, parimaid kala puhastamise ja vinnutamise viise, küpsetatakse sibulapirukat ja vees praetud kala. Kavas on sibulapatsi punumise ja pakutrüki õpitoad ja sibula-kala laat.

10. oktoobril toimub Seto mihklipäiv. Ehtsal seto praasnikul peetakse palvus, millele järgneb lõbus kirmask seto Vanatalos. Saab maitsta seto sööki ja jooki, kuulata ja laulda leelolaulu ning näha kargust. Toimub väike käsitöölaat.

* 22. oktoobril toimub metalli hooldamise teemaline nõuande neljapäev.

Talvehooajal on avatud Härjapea, Sepa, setu talud, peipsivene maja, Kuie kool, Lau külapood, Kolu kõrts ja muuseumipark. NB! Meie lahtiolekuajad on muutunud.

• Talud, Kuie kool ja Lau külapood on avatud iga päev kell 10-17.
• Esmaspäev ja teisipäev on Kolu kõrts avatud kell 11-18, käsitööpood ja park kell 10-18.
• Kolmapäevast pühapäevani saab Kolu kõrtsis nautida maitsvaid rahvuslikke roogasid kell 11-20. Oktoobri teisest poolest ootab kõrtsikülastajaid ka uus menüü. Käsitööpood ja park on kolmapäevast pühapäevani avatud kell 10-20.

Piletihinnad: tavapilet 6 €, sooduspilet 4 €, perepilet 12 €.

skoor

1.0

Viimane kommentaar:

"555 (1.0)" Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv