Sinikka Paavilaiseni romaani „Pisaravagunid‟

06.10.2015
Kolmapäeval, 7. oktoobril kell 18 korraldatakse Tampere Majas (Jaani 4, Tartu) aruteluõhtu kirjanikuga Sinikka Paavilainen, kes räägib ingerisoomlastest aastatel 1929–1953.
Raamatus jälgitakse kolme pere saatust Nõukogude Liidus, Soomes ja Eestis. Raamatu sündmused loovad pildi tuhandete ingerisoomlaste perede süngetest kogemustest sõja ja Stalini varjus.

Ingerisoomlaste pered kogevad sundkollektiviseerimist, Saksa okupatsiooni, töötamist Soomes jätkusõja ajal ning Siberisse saatmist ja järkjärgulist naasmist kodumaale Stalini surma järel. Paavilainen on küsitlenud ingerisoomlaste peresid ning romaan tugineb nende kogemustele.


Ingerlaste elupaik ehk Ingerimaa asub Peterburiümbruses. Raamatus kujutatakse, kuidas inimesed satuvad sakslaste rünnaku ajal sõjategevuse piirkonda, kuidas mitmed pered põgenevad metsa ja proovivad käia toitu saamas oma põldudelt, mis jäid kahe rinde vahele.

Sõja lõpp ei kergendanud ingerlaste olukorda. Stalini määruse järgi ei tohtinud rahvuselt soomlased elada suurlinnade (näiteks Leningradi) läheduses, kuid ingerlased soovisid elada võimalikult lähedal kodumaale ja selle pärast kolisid mitmed Eestisse. Pärast 1948. aastat oli ingerlastel lubatud töötada Karjalas metsa- ja ehitustöödel.

Sinikka Paavilainen on kirjutanud jätkusõjast, tuginedes kirjavahetusele, teose „Samaa unta – kihlaparin kirjeitä jatkosodan vuosilta“ (2007) ja „Työtytöt – tytöt isänmaan palveluksessa 1941–1945“ (2010) ning näidendid „Natalia“ (2009) – põhineb nõukogude spiooni Natalia Koskiseni elul – ja „Signe Branderin kuvan takana“ (2011), mis jutustab tuntud helsinglanna fotode ajast 1900 aastate algul Soomes. Praegu on Paavilaiseni töölaual Leningradi ümberpiiramist kajastav romaan.

Kirjanikku küsitleb Anniina Ljokkoi. Esineb ingeri folkloorirühm Röntyskä mõne laulu ja tantsuga. Sissepääs on tasuta. Tere tulemast!

SA Tampere Maja
Jaani 4, 51007 Tartu
Tel. 7386 300
maja@tamperemaja.ee
www.tamperemaja.ee

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv