Ungari kunstniku Maria Chilfi kujutava kunsti näitus „Leitud kohad“ Tampere Majas

07.01.2016
Teisipäeval, 12. jaanuaril kell 17 avatakse Tartus Tampere Majas Ungari kunstniku Maria Chilfi kujutava kunsti näituse „Leitud kohad“.

Mária Chilf on keskmisse generatsiooni kuuluv tuntud ungari kunstnik. Üheksakümnendate aastate algusest on ta regulaarselt osalenud rahvusvahelistel ja Ungari näitustel.

Krisztina Szipőcs on kirjutanud, et Mária Chilf on tundlik, kuid ometi jõuline ning tema teoseid iseloomustab omapärane stiil, huvi ja vormimaailm. 2000. aastate keskpaigast alates on tema teosed üha selgemalt eksistentsiaalse identiteediga: need tegelevad olemasolu küsimustega, inimese psüühika, subjekti ja selle kujutamisega.

Reaalseid ja sürreaalseid elemente segavates teostes kombineerib ta maastikupildi motiive inimfiguuride ja -situatsioonidega. Värvi omadusi meisterlikult ära kasutades loob ta valgel paberil lehestiku, maastike või koopa illusiooni, seejärel aga tõlgendab värvilaiku teises mõõtmes ja tehnikaga maalitud, argiste figuuridega.

Teistel piltidel täiendab ta banaalseid stseene kentsakate detailidega, katab või moonutab näo. Hingesügavusest väljaõngitsetud raskused jaotab ta väikestesse kottidesse, muudab need piltidel vaguraks ja koduseks – Chilfi teostel saavad väline ja sisemine tõelus kokku ning moodustavad ainsa reaalsuse.

Mária Chilf on sündinud 1966. aastal Rumeenias, kuid praegu elab ja töötab Budabestis. Ta on lõpetanud Ungari Kunstikõrgkooli ja Kunstiülikooli ning alates 2009. aastast on József Gaáli abiõpetaja Ungari Kunstiülikoolis maalierialal.

Tampere Maja galerii on avatud iga päev kell 9–18 aadressil Jaani 4, Tartu. Näituse külastamine on tasuta. Tere tulemast!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv