Tallinna Õpetajate Maja Galerii ja Eesti Kujundusgraafikute Liit esitlevad: Elav Klassika, Siima Shkopi plakatiloome

28.01.2016
Siima Shkopi plakatiloome alates aastast 1946 - näituse avamine toimub 2. veebruaril kell 17.30 Tallinna Õpetajate Maja Galeriis.

Allikas: www.opetajatemaja.ee
Eesti Kujundusgraafikute Liidu eakaima autori (95), legendaarse illustraatori ja plakatisti Siima Shkopi näitus Tallinna Raekoja platsil Õpetajate Maja Galeriis keskendub Siima Shkopi kõige varasemale plakatiloomele eelmise sajandi 40ndate keskelt 50ndate lõpuni.
Pea kolmveerandsajandi tagune, aga inspireerivalt värske ja jõuline materjal, mis on seni varjul olnud autori kodus, lihtsalt nõuab oma huvitavuses avalikustamist.

Näituse fookus keskendub protsessile, Shkopi loomemeetodi uurimisele, tehnikatele: Shkopil on kõik 100% ehe käsitsitöö, figuratsioon maalitud enamasti otse natuurist. Siin on seda, mis moodsale kunstigurmaanile huvi pakub; see on tõeliselt vaimustav materjal tänasele kolleegile ja vaatajale: näeme huvitavaid maaliprobleeme, mis on loojat inspireerinud ja mida vaataja ei oskagi ehk seostada tänase päeva arvutikeskkonnas sündiva graafilise disaini ja plakatiga. Siin näeme seda tehnilist ja kunstilist temaatikat, mis meile assotseerub pigem maalikunstiga, siin on rohkelt puhast guashmaali-ilu ja palju helgust.

Meie ekspositsioon jälgib tänasele publikule varem täiesti nähtamatuks jäänud osa Shkopi kui graafilise disaineri tööprotsessist. Väljapaneku koostajana ei huvitu ma niivõrd valmis trükiplakati esitamisest (kuigi ka need näited on omal kohal ja olemas), kuivõrd vaimustavalt värskest trükieelsest originaalmaterjalist, millest moodustubki kaalukam osa väljapanekust.

Näitus Tallinna Õpetajate Maja Galeriis jääb avatuks kuni veebruari lõpuni. Galerii on avatud E-R kl 9-17.30 (L-P ja muudel aegadel kui maja on sündmuste tõttu avatud, info tel 615 5160)

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tallinn, Harjumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv