Juuni Tartu Ülikooli muuseumis

01.06.2016
Esimesel suvekuul kutsub Tartu Ülikooli muuseum esmakordselt avastama ajaloolise toomkiriku pööningut ja sealset uut näitust, orienteerumismänguga uudistama uut aastanäitust ning Kirikute Ööl tutvuma toomkiriku kunagise kooriruumi 3D mudeliga. Hull Teadlane ootab oma toredaid sõpru nii traditsioonilistele eksperimendihommikutele kui ka lastekaitsepäeval toimuvasse töötuppa Tartu Kaubamajas. Kõik suured ja väikesed meisterdamishuvilised on oodatud ka terve suve Tartu Ülikooli kunstimuuseumisse ja Tartu tähetorni. Lisaks on kunstimuuseumis võimalik osaleda huvitavatel ringkäikudel ning tähetornis uudistada Päikest ja ainulaadseid planetaariumietendusi.

1. juunil avab Tartu Ülikooli muuseum esmakordselt külastajatele uksed ajaloolise toomkiriku pööningule, kus saab tutvuda Eesti Ajaloomuuseumi ja Tartu Mänguasjamuuseumi koostöös valminud näitusega “Lapsed ja sõda. 1941-1944“. Näitus avab lapsepõlvemälestuste vahendusel ukse viie lapse ellu, rääkides sellest, kuidas sõda mõjutab noorte inimeste elu ja tulevikku, ning tõstab esile pereväärtusi.

1. juunil toimuvate lastekaitsepäeva ürituste raames ootab Hull Teadlane 10.00-14.00 väikeseid ja suuri teadussõpru Tartu Kaubamaja esimesel korrusel toimuvasse töötuppa, kus saab rohkem teada planeedist Maa ning uurida nii Maa peal olevat osa kui ka seda, mis on Maa sees.

10. juunil, Kirikute Ööl on kell 18.00-20.00 külastajatele avatud ajaloolise toomkiriku tornid ja valge saal, kus on 3D mudeli abil võimalik heita pilk kunagisele toomkiriku kooriruumile.

Alates 7. juunist saavad kõik muuseumikülastajad igapäevaselt osa võtta põnevast “Maailma mõõtmise“ näituse orienteerumismängust, mis tutvustab näituse erinevaid tahke ja toob esile esmapilgul ehk peidetud killukesi meie kuulsatest maadeavastajatest.

Juunikuus ootab Hull Teadlane oma väikeseid sõpru eksperimendihommikutele kolmel laupäeval. 4. juunil kell 11.00 uuritakse, millest koosneb vesi ja millised on vee erinevad olekud ning tehakse põnevaid katseid. 11. juuni eksperimendihommik on pühendatud uuele näitusele “Lapsed ja sõda.1941-1944“ – vaadatakse, mille poolest erinesid laste kooliskäimine ja mängud sõja ajal. Samuti mängitakse kommipaberi mängu ja meisterdatakse pabernukke. 18. juunil tutvutakse toomkiriku tornidega ja uuritakse, milliseid füüsikaseadusi tuleb torni ehitamisel arvestada.

Võidupühal, 23. juunil ja jaanipäeval, 24. juunil on muuseum suletud, küll on aga huvilistel võimalik külastada toomkiriku torne, mis on mõlemal päeval avatud 10.00-18.00.

Igal kolmapäeval juunist augustini kell 15.00-16.00 on nii väikesed kui ka suured meisterdamishuvilised oodatud Tartu Ülikooli kunstimuuseumisse. Suve esimesel meisterdamiskolmapäeval, 1. juunil meisterdatakse vildist külmkapimagneteid, 8. juunil küünlalaternaid, 15. juunil Egiptuse pabernukke, 22. juunil voolitakse skarabeuse või muid lihtsamaid amulette ning 29. juunil meisterdatakse liikuvaid traadist muumiaid või paberirulli muumiaid. Lisaks vaadatakse üheskoos ringi ka muuseumi uuel aastanäitusel “Teekond Hommikumaale”.

Esmaspäeviti ja laupäeviti toimuvad kunstimuuseumis eesti- ja ingliskeelsed ringkäigud, kus tutvustatakse antiigihõngulist püsiekspositsiooni ja Vana-Egiptuse teemalist ajutist näitust "Teekond Hommikumaale". Eestikeelsed ringkäigud toimuvad esmaspäeviti kell 17.00 ja laupäeviti kell 12.00, ingliskeelsed ringkäigud toimuvad nii esmaspäeviti kui ka laupäeviti kell 11.00.

Tartu tähetorn pakub kolmel suvekuul teisipäeviti ja laupäeviti eriprogrammi - selge ilma korral vaadeldakse tähetorni õuel spetsiaalse teleskoobiga Päikest ning hiljem toimub planetaariumietendus. Teisipäeviti saab ilusa ilmaga Päikest vaadelda kell 15.00-17.00 ja planetaariumietendust saab nautida kell 17.00-18.00. Laupäeviti vaadeldakse Päikest kell 14.00-16.00 ja planetaariumietendus toimub kell 16.00-17.00. Lisaks on suvel tähetornis avatud meisterdamisnurk, kus igal nädalal ootab ees uus põnev ülesanne.

Tule ja veeda tegevusterohke suvepäev Tartu Ülikooli muuseumis!

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv