Mihklikuu Eesti Vabaõhumuuseumis

16.08.2016
* 18. septembril kutsub Eesti Vabaõhumuuseum EESTI LEIVA PÄEVALE JA SÜGISLAADALE! Aasta suurim leivatootjate laat, suur käsitöö- ja toidulaat, potimeistrite potilaat, mahetoiduõu, tegevust nii suurtele kui väikestele! Kesk kirevat lõikusaega kutsutakse taas külla kõiki, kel huvi eestimaise traditsioonilise toidu vastu. Näha saab esivanemate sügistöid rehepeksust leivaküpsetamiseni, valmivad arhailised toidud, esindatud on piirkondlikud maitsed, huvitavaid küsimusi esitab teadusteater. Kohal parimad kodumaised leivaküpsetajad, valitakse parim mahetootja, parim mahetoode, publiku lemmikmahetoode ja parim laadaleib. Vaata lisaks muuseumi veebist

* 18. septembril kell 11.30 toimub Sutlepa kabelis leiva õnnistamise palvus. Teenib õpetaja Toomas Paul.

* 24. september – Moldova-Rumeenia kultuuripäev. Mitmetel suvekuistel nädalavahetustel tutvustavad erinevad Eestis elavad vähemusrahvused oma ajalugu ja kultuuri: muusikat, tantsu, kunsti, kööki. Räägitakse, kuidas nad Eestisse sattusid ning millega tänasel päeval tegelevad.

* 29. septembril minnakse suvistelt õuetöödelt üle tubastele tegemistele ja alustatakse mihklipäevaga talvehooaega. Sissepääs muuseumisse talvehooaja esimese päeva puhul prii!

* 29. septembril kell 15 toimub Sutlepa kabelis mihklipäeva jumalateenistus. Teenib õpetaja Toomas Paul.

* Kuie kool alustab uut õppeaastat! 1.-28. septembrini saab osa võtta ringkäigust muuseumis. 15. septembrist algavad muuseumitunnid „Rukis maja peremees“, mis tutvustab teekonda viljaterast leivapätsini ja „Kes aias, kes aias?“, mis viib jalutuskäigule läbi taluaianduse ajaloo. Talupere sügisestes toimetustes ootab kaasa lööma „Talupäev“ 21. septembril. Programmides osalemiseks on vajalik eelregistreerumine: kuiekool@evm.ee; tel 6549 126.

* Näitused – 30. septembrini on peipsivene majas avatud Jaanus Plaadi fotonäitus „Vene vanausulised Eestis“, mis tutvustab vanausuliste tänini püsivat omapärast ja rikkast kultuuri ning usuelu.

* Kolu kõrtsi tallis ja setu talu laudas on avatud fotograaf Luca Berti näitus „Eesti maa inimene 21. sajandil”. Lummavad mustvalged, ka lihtsamaid olukordi õilistavad fotod puudutavad sügavalt ning tabavad midagi olemuslikku. Piltidelt vaatavad meid „meie inimesed“, kellest igaühel on oma lugu.

* Kolga talu rehemajas on avatud klaasikunstnik Rait Präätsi näitus „Taaskasutatud aeg“, mis annab vanadele esemetele uue elu kunstiteoste osana ning vaatleb seeläbi nii minevikku, tänapäeva kui ka tulevikku.

* Pulga talu rehealuses näeb Konserveerimis- ja digiteerimiskeskuse Kanut näitust „Tuli ja vesi“. Näitus kajastab kultuuriväärtuseid ohustava tule ja selle kustutamisel kasutatud vee kahjustusi. Näitusel saab teada, kuidas kohelda tulekahjus kannatada saanud kultuuriväärtuslikke esemeid pärast õnnetust.

* Muuseumi käsitööpoest leiab suures valikus huvitavat ning teemakohast kaupa. Pakutakse maiustusi, tekstiile, raamatuid, lõhnaküünlaid, taimeteesid ja palju muud. Külastajaid ootab ka Lau külapood, kust saab osta 1930. aastate stiilis unikaalset kaupa. Kui lai kaubavalik kohapeal otsustamise keeruliseks muudab, saab külastada muuseumi e-äri.

Suvehooajal oodatakse külastajaid iga päev. Talud, Kuie kool ja Lau külapood on avatud kell 10-18; Kolu kõrts kell 11-20; muuseumipark ja käsitööpood kell 10-20. Piletihinnad: tavapilet 8 €, sooduspilet 5 €, perepilet 16 €.

P.S. 23. september – sügisene pööripäev
Sügisesel pööripäeval jälgisid inimesed väga hoolikalt loodust. Selle abil võis ette aimata, millised ilmad tulemas. Kõige rohkem kõneles tuule suund: kui tuul põhjast puhus, tuli külm sügis. Läänetuul ennustas pikka ja sooja sügist. Ka aitas tuulesuund teada saada, kuidas kevadise kalasaagiga lood on. Pea siis sinagi pilk peal, kuhu suunda puude oksad liiguvad. Kui ise ei tea, kus põhi või lõuna asub, võib appi võtta kompassi.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv