SMILE - uusim silma laserlõikuse tehnoloogia

12.12.2016
Minimaalselt invasiivsetel diagnostika ja ravimeetoditel on tänapäeva meditsiinis üha kasvav roll. Kudesid säästvad kirurgilised meetodid on patsiendile mugavamad ja väiksema tüsistuste riskiga. Carl Zeissi arendatud ReLEx SMILE on esimene silma optikahäireid parandav minimaalselt invasiivne, nn. lukuaugu meetodil tehtav laserprotseduur.

Sellel innovaatilisel meetodil on mitmeid eeliseid:
* Sarvkesta lapikest ei lõigata, seega puudub selle nihkumise risk
* Optikat parandatakse ilma nägemises eriti olulise sarvkesta keskosa pinda puutumata
* Minimaalne, vaid paari millimeetri pikkune lõige on üle 80% väiksem kui LASIK või femtoLASIK meetodil
* Sarvkesta pinnakiht (epiteel) säilib erinevalt “puutevabast” (ASA, FLOW) meetodist puutumatuna
* Säilitab peaaegu täielikult pisarate teket juhtivad sarvkesta närvid, seega on kuiva silma tekkimise risk minimaalne.
* Sarvkest jääb protseduuri järel tugevam, kuna terveks jäävad sarvkesta pindmised ja tugevamad lamellid.
* Väiksem halode risk.
* Valutud on nii laserprotseduur kui taastumine
* Juba 2. päeval võib kasutada laugude kosmeetikat ja tegeleda kontaktspordiga.

MÜÜT: SMILE ReLEx operatsioon on väga uus ja selle kaugtulemusi ei ole teada.

VASTUS: Esimene SMILE tehnoloogial põhinev operatsioon tehti dr. Walter Sekundo poolt 2006 aastal, esimene LASIK dr. Ioannis Pallikaris’e poolt 1990. Silma kudede aspektist on SMILE samasugune operatsioon nagu LASIK, ainult et ilma lapi nihkumise riskita. Jätkuvalt ilmuvad erialased publikatsioonid, mis kinnitavad, et turvalisuse ja tulemuste poolest on SMILE vähemalt võrdne LASIK protseduuriga. Pimedas nägemise häireid ja kuiva silma on aga SMILE puhul oluliselt vähem. Vajadusel saab kordusprotseduuri teha kas ASA või femtoLASIK meetodil.


Miks on SMILE nii eriline?
Erinevalt turundusnimedest nagu FLOW või SuperLASIK tuleneb SMILE protseduuri nimetus inglisekeelsetest sõnadest Small Incision Lenticule Extraction. Erinevalt varasematest laserprotseduuridest ei kasutata siin eksimeerlaserit, vaid ainult femtolaserit. Sarvkesta pinda puutumata lõikab femtolaser sarvkesta sisemistesse kihtidesse läätsekujulise osa, mis eemaldatakse paari millimeetrise ava kaudu. Selline operatsioonimeetod on seni võimalik ainult Carl Zeissi femtolaseriga Visumax. Erinevate laserprotseduuride võrdlustabeli leiad siit.

Ka puutevabal ASA või FLOW meetodil ei teki sarvkestale lapikest. Kuidas need meetodid erinevad SMILE laserprotseduurist?

ASA ja FLOW meetodil sarvkesta pindmine kiht (epiteel) eemaldatakse. Epiteeli alla jäävat põhikihti lihvitakse eksimeerlaseriga õhemaks ja silmale asetatakse epiteeli paranemiseni kontaktlääts. Pinnalihvimise järel esineb oluliselt rohkem valu ja ebamugavustunnet, samuti on nägemisteravuse taastumine aeglane. Pinnalihvimise meetodeid ei soovitata armistumisriski tõttu suure lühinägevuse raviks. SMILE meetodis on ühendatud nii pinnalihvimise kui LASIK meetodi eelised: ei ole lapikese lõikamist ja hea nägemise taastumine on mugav ja kiire.






SMILE on turvalisem ka õhema sarvkestaga patsiendile!

SMILE on “mängu muutja” ka sarvkesta paksuse ja tugevuse aspektist. Sarvkest koosneb üksteise peal asetsevatest kihtidest ehk lamellidest ja need on kõige tugevamad just sarvkesta eesmises osas. Uuringutes on leitud, et sarvkesta eesmine 40% on vähemalt poole tugevam kui tagumine 60%. SMILE meetodil jäävad pindmised kihid terveks ja kudet eemaldatakse sarvkesta sügavamatest kihtidest. Seega saame varasemate meetoditega võrreldes SMILE protseduuriga opereerida turvaliselt õhema sarvkestaga patsiente. Ja sõltumata sarvesta paksusest on SMILE protseduuriga väiksem sarvkesta kuju hilisema muutuse võimalus. Loe lisaks ...

Milline on SMILE meetodi kogemus?

Carl Zeiss on tunnustatud saksa firma, mille optikaseadmete täpsus ja kvaliteet on tuntud aastast 1846. Aastal 1986 tõi Carl Zeiss turule maailma esimese eksimeerlaseri prillidest vabanemiseks. Femto-tehnoloogiat on uuritud laialdaselt mitmete aastate jooksul. Lapita laseroperatsioone on tehtud kontrollitud kliinilistes uuringutes alates aastast 2006. ReLEx SMILE meetod on kujunemas silma optikahäirete parandamise standardmeetodiks arenenud maades. Ka äärmiselt range FDA on tunnistanud SMILE sobivaks meetodiks lühinägelikkuse ravis.

SMILE meetodit iseloomustab tulemuste erakordne stabiilsus. Uuringute põhjal on sõltuvalt miinuse suurusest LASIK meetodil kordusprotseduuri vajadus 1-4% juhtudest, seevastu SMILE puhul vaid 0,3%. Erakordse stabiilsuse põhjuseks on tervena säilivad sarvkesta eesmised lamellid, mis hoiavad tugevamini silma kuju kui sügavamal asetsevad lamellid.

Kuna SMILE meetodi korral eemaldatakse kudet sarvkesta sügavamatest kihtidest, on kahjustada saavate närvikiudude hulk kolmandiku võrra väiksem. Uuringutes on leitud, et silma pinna tundlikkus on järgmisel päeval peale SMILE protseduuri samasugune nagu see on LASIK operatsiooni puhul alles 4 kuu möödudes.

Loe lisaks SMILE meetodist Carl Zeissi kodulehelt või SMILE operatsiooni erilehelt. SMILE meetodil on võimalik sfääri korrigeerida vahemikus -0,5 kuni -10 dioptrit ja silindrit kuni -5 dioptrit (kokku kuni -12 dioptrit).

Laseroperatsioonide kolme põlvkonna erinevusi selgitavat videot saate vaadata siit ja võrdlustabelit siit.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Tartu, Tartumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv