Suvelaagrid õpetavad koolilastele tsirkusetrikke ja multifilmi tegemist

08.06.2005
Tallinnas alanud kümned suvised linnalaagrid annavad lastele ja noortele võimaluse ise multifilme teha, proovida erinevaid kunstitehnikaid ja tsirkusetrikke, õppida fotograafia põhitõdesid ning tutvuda keskaegsete kommetega.

Esmaspäeval paljudes Tallinna noortekeskustes, huvimajades ja spordiklubides alanud linnalaagrid pakuvad koolilastele ohtralt erinevaid tegevusi, et noored saaksid kasulikult aega veeta ning tööl käiv lapsevanem ei peaks muretsema oma poja või tütre tegevusetuse pärast.

«Ma olen siin esimest korda, aga mu vend on varem käinud ja ma tulin temaga kaasa,» rääkis Postimehele 9-aastane Elery, kes MTÜ Nukufilmi lastestuudio korraldatava linnalaagri «Loomulikult ja Loomalikult» esimesel päeval joonistas multifilmi kassist. Kahest mehest filmi joonistav sama vana Erik ütles, et tema on multifilmi-laagris teist aastat.

Kuuetunnine laagripäev

Laagrijuhendaja Liis Sondra sõnul kestab tavaline laagripäev kuus tundi ning selle aja jooksul vaadatakse ja tehakse ise filme, käiakse ekskursioonidel, õpitakse erinevaid multifilmi valmistamise tehnikaid ja vastavat arvutiprogrammi, et huvi korral saaks lapsed ka ise kodus joonisfilmi teha.

«Laagri jooksul külastame loomaaeda ning lõpuks plaanime ühiselt teha loomateemalise filmi, et seda viimasel päeval esilinastusel ka lastevanematele näidata,» lausus Sondra. «Linnalaager on mõttekas ja kasulik. Alati võib lapsed maale saata, kuid linnalaager on hariv puhkus. Kestab kaua ning selle aja sees on ka jooksu ja mängu, mitte ainult intensiivset õppimist.»

Tallinna Kanutiaia noortemaja linnalaagri ülema Urmas Nuutre sõnul on laagri eesmärk pakkuda lastele vaheldusrikast tegevust. «Kokku on meil sada osalejat ning neli rühma: kaks eesti ja kaks vene,» ütles Nuutre.

Laagri aja jooksul käivad lapsed ja noored ujulas, muuseumides, loomaaias ja ekskursioonil Lahemaal ja mängivad sportmänge. Samuti õpetatakse lastele arvutit, käsitööd ning kunsti.

Tallinnas korraldavad linnalaagreid pea kõik avatud noortekeskused, spordiklubid, muuseumid, huvimajad ja mittetulundusühingud.

Laagrid pakuvad kõikvõimalikku tegevust igas vanuses lastele. Näiteks Kesklinna avatud noortekeskuse grafiti-suunitlusega programmist «Undergroundi andekus uppergroundi» saavad osa võtta noored vanuses 13–22.

Hinnaklass kirju

Ka hinnad laagrites on erinevad, näiteks MTÜ TaimAut suvisest linnalaagrist saab osa võtta ühe päeva kaupa ning see maksab 150 krooni. Samas Pirita eralasteaias NABA toimuva kuuepäevase tsirkuselaagri eest peab lapsevanem välja käima 1200 krooni.

Kati Raudsaar Tallinna noorte infokeskusest ütleb, et tegelikult sellist mõistet nagu «linnalaager» ei eksisteeri, sest lastelaager on ööbimisega. Tallinna avatud noortekeskuse osakonnad kasutavadki sel aastal rohkem terminit «tegevusprogramm» või «linnaprogramm».

«Tallinna noorte infokeskusesse tullakse linnaprogrammide kohta küsima üldjuhul koos ema-isaga, sest sinna läheb noor, kes tunneb, et nädal kodust eemal olla on veel palju, kuid linnaprogramm sisustab päeva ilusasti ära,» rääkis Kati Raudsaar. «See pakub mitmekülgset ja arendavat tegevust, kuid noor saab minna õhtuks koju ja nii ei teki ka koduigatsust.»

Tema sõnul pakutakse koolivaheajal küll palju erinevaid sündmusi noortele õhtusel ajal, kuid linnaprogramm võimaldab neil juba hommikul aktiivselt tegutsema asuda ning õhtune pool jääb pere jaoks. Linnaprogrammi puhul on tähtis temaatika ning organiseeritus, kui see on huvitav ning läbimõeldud, siis on ka noori.

«Samuti võimaldab see lapsevanemal muretult tööl olla, kui ta teab, et tema laps on turvalises kohas, organiseeritud tegevuses ning mis peamine – noorel on huvitav ja lõbus,» ütles Raudsaar.


Valik linnalaagreid

• 6.–17. juuni MTÜ TaimAut, 7–15-aastastele

10 päeva – 1100, 5 päeva – 700, 1 päev – 150 krooni.

Sportmängud, joonistusvõistlused, ekskursioonid.

• 6.–10. juuni Kesklinna avatud noortekeskuse inglis- ja saksakeelne linnaprogramm 7–12-aastastele.

Hind 80 ja 150 krooni.

Meisterdamine, loomaaia ja vabaõhumuuseumi külastamine, spordipäev.

• 6.-10., 13.-17. juuni Audentese laste koolituskeskus

Üks päev – 300 krooni.

Meisterdamine, muuseumikülastused, toiduvalmistamine.

• 13.–17. juuni Pirita vaba aja keskus, «Vabad käed» 12–18-aastastele.

Hind 400 krooni.

Keraamika valmistamine, koomiksite joonistamine, tekstiilimaal, grafiti ja skulptuur.

• 13.–17. juuni Noorte Mereklubi, 8–13-aastastele

Hind 325 krooni.

Puutöö algtõdede õppimine, ekskursioonid.

• 13.–17. juuni Lasnamäe avatud noortekeskus, «Lavatud Laval» 16–20-aastastele.

Hind 200 krooni.

Teatrilaager.

• 13.–17. juuni Kullo Lastegalerii, 9–16-aastastele.

Hind 500 krooni.

Meisterdamine paberist ja savist, galeriide ja muuseumide külastused.

• 27. juuni–1. juuli Pirital eralasteaed NABA, 5–10-aastastele.

Hind 1200 ja 800 krooni.

Tsirkusetrikkide õppimine, laagri lõpus esinemine vanematele.

• 27. juuni–1. juuli Rahumäe avatud noortekeskus,

7–12-aastastele.

Hind 200 ja 250 krooni.

Seiklused, koostöö päästeteenistuse ja kiirabiga.

• 4.-8. juuli Pirita vaba aja keskus, 7–12-aastastele.

Hind 400 krooni.

Meretarkuste avastamine ja matkad looduses.

• 4.-8., 18.–22. juuli, 8.–12. august Tallinna avatud noortekeskus, 10–14-aastastele.

Sportlik ja tervislik vaba aja veetmine.

• 25.-29. juuli Pirita vaba aja keskus, 7–12-aastastele.

Hind 400 krooni.

Sportmängud, ekskursioonid, kohtumised.

Allikad: www.taninfo.ee


Postimees

Uudiste arhiiv