Puhkus rannas: piknik ja liivalossid

27.06.2005
Suvi ja rand käivad koos kui sukk ja saabas. Kui muul ajal pole randa eriti asja, ehk ainult koera jalutama, siis suvel tõmbavad vesi ja liivarand nii vanasid kui noori justkui magnetiga. Eriti maades, kus suveaeg lühike ja päikest vähevõitu. Erinevast rahvusest inimesed armastavad rannas aega veeta aga omamoodi.



Ameeriklane päevitab riietes

Ameeriklased on rannas suhteliselt konservatiivsed. On küll mõned rannabeibed ja body-builder’id, kes oma sihvakaid kurve ja jõulisi vorme näitavad, kuid neid jääb järjest vähemaks, sest ameeriklased lähevad üha paksemaks ja nii käibki suur osa jänkisid rannas poolenisti riides. Meestel tulevad kõne alla vaid laiad põlvini püksid, nappide ujukate eest võib saada süüdistuse kõlvatus käitumises.

Sakslane korvtoolis


Sakslased on julged ja vabameelsed ning topless-päevitamine on sealmail tavaline. Ka tavalises rannas võib näha nii mehi kui naisi, kes liiguvad ringi paljalt. Tavaliselt rendib sakslane suveks punutud korvtoolid, mis õhtul rannast lahkudes hoolikalt lukku pannakse, et hommikul lukud siis taas lahti keerata. Samuti armastavad sakslased rannas süüa ja erinevaid mänge mängida.

Inglane perega piknikul

Aastaringi vesisevõitu ilmaga harjunud britid tõmbavad rannarõivad oma valgele ihule esimesel võimalusel, ega unusta kaasa pakkida kummimadratseid ja rannalinu. Randa võitavad nad kaasa lapsed, naabrid ja sõbrad. Inglaste vaieldamatu lemmik on rannapiknik: sellal, kui lapsed paljalt mööda rannaliiva tormavad, rullivad sõbrannad-pereemad lahti valged rannalinad ja otsivad korvist välja võileivad. Kõik on korralikult ette planeeritud.

Soomlane oma mökkis

Soomlaste rannakultuuris määrab palju loodus. Kaljude-, metsade- ja järvederohkel maal eelistatakse suhteliselt eraklikku mökkit ehk suvilat järve kaldal, kuhu enamasti kuulub ka privaatne rand. Järvel armastavad soomlased paatidega ringi sõita ning loomulikult kuulub järveäärse suvila juurde ka saun. Rahvarohketes randades käituvad soomlased viisakalt, mängivad jalgpalli, söövad jäätist, joovad õlut ning topless-päevitajaid näeb sealkandis vähe.

Prantslane sulandub kohalike sekka

Prantslased kohanduvad vastavalt ranna asukohale ja sobitavad ennast kohalike sekka.

Rahulikemas randades, kus lained pole suured ega ohtlikud, võib näha tundide kaupa merd vaatlevaid prantsuse perekondi. Kui laine on võimsam, tahab prantslane surfata. Üldse võib öelda, et prantslased teevad rannas palju sporti. Vahemereäärsetel randadel eksponeerivad prantslased oma perfektset keha, šikke bikiine ja laitmatut jumet. Seevastu kaugetel eksootilistel randadel võib prantslasi näha ka koos kohalikega rummi joomas ja rannaliival tantsimas.

Hispaanlane kolib randa

Hispaanlane korjab pühapäeva hommikul kokku pool oma elamist – lauad ja toolid, grilli jne, ning läheb kogu perega randa. Terve päev möödub süües ja juues, suured ja lärmakad hispaania pered üksteise kõrval. Vahelduseks mängitakse rannamänge.

Venelane peab šašlõkipidu

Ka venelane läheb randa terve perega, kaasas vanavanemad ning vahel lemmikloomadki. Rannas korraldatakse üsna lärmakas šašlõkipidu. Kaasa võetakse raadio ja loomulikult pannakse see ka mängima.

Hiinlane sulistab vees

Hiinlased on tavaliselt väga häbelikud, nende ujumisriided on konservatiivselt siivsad ja paljalt ei ole nad nõus võõraste silmade alla sattuma. Nad istuvad pigem suure varju all, sest päikest on nagunii ülearu.

Ja randa on nad tulnud ujuma, mitte päikest nautima. Ja kui ujuda ei oska, pole hullu: siis laenutatakse ujumisrõngas ja hulbitakse vees niisama.

Taanlane ehitab liivalosse

Taanlased õpivad juba lapsest peale, et meri on ohtlik ja see pole bassein. Siiski ujuvad taanlased palju, oskavad seda hästi ega karda külma vett.

Lisaks armastavad nad üle kõige liivalosse, igal suvel toimuvad seal lausa lossiehitamise võistlused. Taanlased armastavad rannas juua külma õlut, seal pole avalikus kohas alkoholi tarbimine piiratud.

Eestlane ihkab pruuniks

Kuna Eestis on suvi lühike ja jahe, kihutab eestlane iga soojema ilma korral kohe randa ja otsib vaiksemat kohta, kus end praadida, et iga hinna eest pruuniks saada.

Päevitustoole kohtab siinkandis harva, eestlane lamab liivale laotatud rätikul. Toolilaenutust kas pole või on need liiga kallid. Ka rannas söömist tundub eestlane häbenevat. Kui üldse, siis lubatakse endale vaid veidi karastusjooke ja jäätist.



PM

Uudiste arhiiv