Eesti majandus kasvab kiiresti – rahul on nii tarbija kui ka ettevõtja

07.07.2005
Tarbijate kartused töötuks jäämise ja hinnatõusu ees on vähenenud.

“Juba viis aastat on olnud Eesti majanduse olukord väga hea, võrreldes näiteks Saksamaa või mõne teiste Euroopa riigiga,” märkis Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) direktor Marje Josing. Tema sõnul peituvad põhjused eeskätt riigi õiges majanduspoliitikas. Eesti majanduskasv edestab endiselt tunduvalt muud Euroopat.
Josing peab seejuures positiivseks, et Eesti majanduse arengu ning usaldusväärsusega on rahul nii enamik ettevõtjaid kui ka tavatarbijaid. Eesti majandususaldusindeks oli juunis kõrgel tasemel: +18 ühikut, aastate 1996–2005 keskmine tase oli vaid +1.
EKI uuringust selgub, et tarbijate majanduslik kindlustunne on hea püsinud ning tarbijate ootused pere majandusolukorra suhtes on paranenud. Vähenenud on ka töötuks jäämise ning hinnatõusu kartus.

Tarbijad on optimistlikud ka järgneva 12 kuu perspektiivis, valdavalt arvatakse, et majanduse olukord mõnevõrra paraneb või jääb samale tasemele.
Positiivselt on meelestatud ka ettevõtjad. Näiteks kaubandussektoris teatas juunis 50% ettevõtetest, et viimasel kolme kuuga on nende toodangu maht suurenenud, 39%-l püsis see samal tasemel ja 11%-l langes. Ootused ka järgneva kolme kuu osas on positiivsed.
Ka ehitusturul püsib väga hea konjunktuur. Tööde mahu kasvu ootab järgneval kolmel kuul 67% firmadest, samaks jäämist 30% ning vähenemist vaid 3% ehitusfirmadest.



Eesti Päevaleht

Uudiste arhiiv