Järvamaal ööbimisvõimalusi jagub

15.07.2005
Järvamaa majutusasutustes nädala sees ööbimiskohti soovijatele on, kuid suuremate ürituste ajaks ja puhkepäevadeks tuleb tuba varem kinni panna.


Türil asuvas Allika matkamajas peavad sel nädalal treeningulaagrit 12 Saue tenniseklubi kasvandikku.

Treener Ülo Vatsk ütles, et oli siin lastega esimest korda kolm aastat tagasi ja siis väga meeldis. «Lastel on kahesed toad, igas toas on teler, õhtul saab väljas istuda,» sõnas ta. «Poisid ütlesid, et neil pole kunagi laagris nii head majutust olnud.»

Ürituste ajal jääb kohti vajaka

Allika matkamaja perenaine Helma Kaarjas ütles, et praegu on võimalik üks–kaks inimest ööbima võtta, kuid muidu on kõik kohad augusti lõpuni täis. «Treenerid hakkasid juba veebruaris helistama ja küsima, millal vabu aegu on,» lisas ta.

Paide Nelja Kuninga hotelli administraator Merike Ivanov ütles, et nädalavahetuseks on raske kohta saada, kuid keeruliseks võib see osutuda ka nädala sees. «Näiteks neljapäeval, 21. juulil on meil kõik kohad kinni,» sõnas ta.

Ivanov ütles, et ürituse ajaks tuleks broneerida tuba juba pikemalt ette. «Augustis on palju tubasid kinni pandud, sest siis on rahvusvaheline triatlon ja ralli,» selgitas ta. «Juunis võidupüha paraadi ajal olid kõik toad hõivatud.»

Ivanov märkis, et üha rohkem on hakanud reisima üksikud soomlased, kes ei panegi kohta kinni, vaid tulevad tänavalt tuba küsima. Mõni rühm ka tühistab broneeringu, kui saab Tallinna lähedale ööbimiskoha. «Oleme neile varunumber,» sõnas Ivanov.

Paide külalistemaja Tõru administraator Telle Talve sõnas, et praegu vabu tube jätkub. «Kui on vihmased ilmad, siis on meil külastajaid rohkem,» lausus ta. «Praegu on nii soe, et kõik on kusagil mere ääres.»

Talve sõnas, et augustiks on Tõruski tube pikalt ette kinni pandud ralli ja triatloni ajaks. «Võib–olla üks tuba on praegu vaba,» lisas ta.

Veski–Silla hotelli administraator Ülla Õlge ütles, et nädalavahetuseks enam kohti pole. «Kui tahate kohta, peaks juba kevadel toa kinni panema,» lausus ta.

Õlge sõnas, et üksikuid kohti võib veel suvel siiski leida, kuid gruppidele ruumi ei ole.

Koeru hosteli Käopesa omanik Pille Pottmann ütles, et kui turist tahaks neile täna ööbima tulla, pole see võimalik, sest kõik kohad on täis.

Augustis on Käopesas juba palju tube kinni pandud, sest siis on suuremad üritused. «Kui keegi tahab tulla mõnele massüritusele, peaks ta koha kindlasti varakult kinni panema,» soovitas ta.

Väätsa külalistemaja Vana Tall administraator–perenaine Asta Maasikas lausus, et nädala sees vabu kohti on ja turist võib saada ka ööbimiskoha ette teatamata.

Kui tahetakse nädalavahetustel ööbida, tuleb enne uurida, kas see on üldse võimalik. «Meil on laupäeviti–pühapäeviti palju üritusi, mille korraldajad panevad kogu maja kinni,» põhjendas ta. «Kahel eelmisel nädalavahetusel oli juubel ja pulmad, sel kuul on veel kaks pulma tulemas.»

Esna hosteli ja karavaniplatsi omanik Jaakko Hohkanen ütles, et tänavu on käinud umbes 60 karavani ööbimas. «Täna (eile – toim) ööbisid meie juures sakslased ja soomlased,» lisas ta.

Hohkanen sõnas, et tavaliselt ööbijad ette ei teata, vaid tulevad lihtsalt kohale. Ta lisas, et võimalus on ööbida ka kolmes toas, millest praegu on hõivatud üks.

Ühiselamus ööbimiseks tuleb kohta küsida

Paides saavad soovijad ööbida kutsekeskkooli ühiselamus. Paide kutsekeskkooli direktor Vahur Salom ütles, et kool küll ei reklaami ennast majutusasutusena, kuid suvel, kui lapsi ei ole, pakub majutusteenust sellegipoolest. «Kui meie poole pöördutakse majutussooviga, siis ikka saab,» lausus ta. «Et ühiselamutes on üle viiesaja koha, siis pole muret, et ära ei mahuks.»

Salom ütles, et neilt küsitakse majutusteenust suuremate ürituste ajal. «Võidupäeva ajal oli ehk kõige rohkem inimesi ja ka muuseumitöötajate päevade ajal. Praegu on neli töömeest sees,» ütles ta. «Ka firmad küsivad öömaja või 20–30lised õpilaste rühmad nädalavahetusteks.»

Salom sõnas, et ööbimiskohta pakub kool ka turistidele, kuid peab arvestama, et kooli ühiselamu ei ole võõrastemaja ega hotell, seega mingit teenindust ei pakuta. «Lihtsalt saad võtme kätte, soe vesi on, pesemisvõimalused ka ja siis ise vaatad, kuidas oled,» ütles ta. «Kõik oleneb sellest, milliseid tingimusi tahetakse.»

Salom lausus, et kevadiste suuremate ürituste tõttu on majutuste tellimine suurenenud.

Paide turismiinfokeskuse infokonsultant Piret Sihver ütles, et turistid küsivad peamiselt ikkagi odavamat kohta, kuid eelistused on erinevad. «Mõni tahab hotelli, teine jälle maapiirkonda,» sõnas ta. «Harva juhtub, et inimene ei leia soovitud paika.»

Sihver ütles, et eestlane eelistab puhkusereisil odavamat majutust, tal on kaasas oma telk ja linn teda üldiselt ei tõmba. «Kui tegemist on tööreisiga, siis raudselt soovitakse kõigi mugavustega hotelli,» sõnas ta.

Sihver teadis öelda, et välismaalastele on enamasti tähtis hind. «Tegelikult ei ole see nii, et välismaalane ajab juuksekarva lõhki,» lausus ta. «Nad küsivad tavaliselt, kas on pesemisvõimalusi ja tuba on puhas.»

Sihver on tähele pannud, et suuremad Soome rühmad küsivad lifti, mida pole üheski Järvamaa majutusasutuses.

Paljud reisijad tulevad karavanidega ja tahavad ainult platsi. «Tänu Euroopa Liitu astumisele on palju karavanidega saksa ja soome turiste,» lisas ta.

Sihver märkis, et karavanireisijatel on see pluss, et kaugus ei ole neile oluline. «Kui inimene tuleb jalgrattaga, jalgsi või ka autoga, siis ta tahab, et majutus jääks 10 kilomeetri raadiusse,» selgitas ta. «Aga karavaniga reisijaid ei sega, kui nad peavad 40 kilomeetrit edasi sõitma, kui see jääb nende teekonnale.»

JT

Uudiste arhiiv