Tipikatest jalgrattamatkajad uudistasid Virumaad

26.07.2005
Läinud nädalavahetusel Virumaal rattamatkal viibinud TTÜ tudengite reisi tegi eriliseks rektor Andres Keevallik, kes kohtus Toolsel tudengitega, et rääkida ülikooli tulevikust.

Juba viiendat suve järjest peetud Tipikate Rattamatk toimus sedapuhku Virumaal.

Rattamatka peakorraldaja Aivar Hannolaineni sõnul valisid nad tänavu just selle sihtkoha mitmel põhjusel: “Siin on palju tööstusettevõtteid ning enamik nende tipp- ja keskastme spetsialiste tuleb just TTÜ-st, siis otsustasimegi tänavuse rattamatka Virumaal korraldada. Võimalus, et mõni TTÜ tudeng tulevikus Virumaale tööle suundub, on üsna suur. Olen juba praegu kuulnud, et Viru Keemiagrupp on nii mõnelegi tipikale tööpakkumise teinud. Ja loomulikult oli üheks põhjuseks ka ilus loodus.”

Tuult ja paduvihma

Virumaale rattamatkale tulemise ainus probleem oli transpordi leidmine.

“Kõik ülejäänu sujus väga hästi, kuid raskusi tekitas just siia pääsemine. Et me tahtsime juba reede hommikul Ida-Virumaale jõuda, siis rongiga ei olnud meil võimalik tulla, sest hommikuti neid Virumaale lihtsalt ei tule. Pidime tellima bussi, mis meid küll natukene miinustesse viis, kuid see on juba korraldajate probleem. Igatahes selline rongisüsteem siseriiklikku turismi küll ei soodusta. Transpordikorraldus on matkajale küllaltki ebamugav,” rääkis Aivar Hannolainen.

Rektor rääkis tulevikust

Tallinnast varavalges bussiga Ida-Virumaale sõitnud tudengid alustasid kõva tuult ja paduvihma trotsides oma rattamatka Toilast.

“Kella üheni päeval sadas ikka päris korralikku paduvihma. Kõik oli läbi vettinud. Aga veel hullem oli siis, kui jõudsime põlevkivikaevandusse, kus oli ainult kaheksa kraadi sooja. Seal oli ikka tõeliselt külm,” rääkis matka esimese päeva ilmaoludest TTÜ vilistlane Raul Põdersalu.

Toilast Tapani kulgenud matkateele jäid tipikatele uudistamiseks muu hulgas näiteks Kohtla-Nõmme põlevikivikaevanduse muuseum, Kunda tsemenditehas, Haljala õlletehas, Porkuni summutitehas ning palju muud. Matka üks tipphetki oli kohtumine ülikooli rektoriga Toolse linnuses.

Toolse linnuses tudengitele TTÜ edasisest arengust ja plaanidest rääkinud rektor Andres Keevallikule oli see aga rektorina tõenäoliselt viimane tudengiüritusest osavõtt. Sügisel astub ametisse TTÜ uus rektor Peep Jürna.

Andres Keevallik rääkis tudengitega kohtudes ka Kohtla-Järvel asuvast TTÜ kolledžist. Tema kinnitusel kogub õppeasutus aina suuremat edu ning hoogu. “Saavutasime läbimurrangu eelmisel aastal, kui saime endale Kohtla-Järve Polütehnikumi õppekavad ja ka hoone. Järgmiseks aastaks tellib riik meilt lausa 140 kohta,” rääkis Andres Keevallik.

Rektor, kes on oma ametiajal ka varem Tipikate Rattamatkast osa võtnud, sellel korral kahjuks ise rattaselga siiski ei istunud.

“Algselt oli mul plaanis Kundast Toolsele tudengitega üheskoos vändata, kuid mul oli paar päeva tagasi liiklusõnnetus. Põrkasin kokku põdraga ja mulle anti asendusauto, millel ei ole taga konksu, et saaks jalgratast transportida. Aga muidu olen ma küll suur jalgrattasõidu harrastaja,” rääkis rektor.

Uudiste arhiiv