Suvekohvik tegi uksed lahti

29.07.2005
Eile avatud Paide restorani suvekohvik pakub nüüdisaegse masinaga valmistatud kohvijookide kõrvale nii sööki, jooki kui ka vaadet linnale.

Suvekohviku esimene külastaja, Rakverest Järvamaa haiglasse asju ajama tulnud Diana Ratassepp oli meeldivalt üllatunud, kui leidis eest kohviku, mis valmistab kohvijooke masinaga. «Olen harjunud, et väikelinnades pakutakse kohvi, mis on tehtud kuumast veest ja mingisugusest pulbrist,» ütles ta. «Siin maitseb masina–capuccino nii nagu Itaaliaski.»

Võlub vaade linnale

Kui Ratassepp kohvikusse astus, ei osanud ta aimatagi, et on esimene ostja, kes sel puhul maksma ei pidanudki. «Mul oli kohtumiseni tunnike aega ja otsisin lihtsalt kohta, kus kohvi juua,» sõnas ta.

Ratassepale meeldis terrassilt avanev vaade linnale. Kui varem ei teadnud ta Paides ühtegi kohvijoomise kohta, lubas nüüd kohvikut ilusa vaate ja hea kohvi pärast edaspidigi külastada.

Järva tarbijate ühistu kaubandusjuht Priit Teder ütles, et uus kohvik mahutab 60 inimest ja seda on võimalik ka pidulikeks sündmusteks kinni panna.

Jaheda või vihmase ilma korral on hea istuda klaasseinaga eraldatud ruumis, kust säilib vaade terrassile.

Koos kohvikuga valmis kõikidele nõuetele vastav kaubalift, millega köögist söögid katusele tuua.

«Paari–kolme nädala pärast saab valmis külastajate klaasseinaga lift, millega pääseb ka kaubakeskusse, kuni sinnani peab kohvikusse tulekuks kondimootorit kasutama,» ütles Teder.

Et kohviku sissepääsu juures on kaldtee, pääsevad hõlpsamini kohvikusse ka ratastooli kasutavad inimesed.

Lähiajal plaanib Teder kohvikulistele muusikalist meelelahutust pakkuma hakata. «Oleme mõelnud kutsuda esinema muusikakooli õpilasi või Järvamaa kollektiive,» täpsustas ta.

Kella kümnest pakub uus kohvik kergemaid toite, nagu salatid, koogid ja kohvi, millele keskpäevast lisanduvad toidud a la carte restoranimenüüst.

Restorani juhataja Isolde Malmre ütles, et mitte kaotada püsiklientuuri, jääb endiselt võimalus süüa lõunat teisel korrusel. «Kui restorani teenindussaali augustis remondiks sulgeme, saab lõunatoite tellida suvekohvikus,» lisas ta.

A la carte menüüst soovitas Malmre kõige odavamana kohvikupraadi, mis maksab 45 krooni ja on iga päev erinev. «Ka võileibu valmistame kohvikus teisiti, kui seda seni on tehtud,» lausus ta. «Varem pandi leivakate võileivale, nüüd vahele.»

Malmre lisas, et kindlasti jääb menüüsse vanadest aegadest tuttav jäätisekokteil.

Vanemad inimesed aitab kohvikusse lift

Kohvikupraadi proovinud Järva Teataja ajakirjanik Tiit Reinberg ütles, et söök oli hea. Eluaeg Paides elanud Reinberg ei mäletanud, kui vana ta oli, kui eelmises suvekohvikus emaga jäätisekokteili joomas käis, aga seda mäletab ta küll, et toona ehtis raekoja torni pleekinud punalipp. «Nüüd märkasin esimese asjana, kui uksest sisse astusin, tornis lehvivat sinimustvalget,» sõnas ta.

Tarbijate ühistu toitlustuse juht Evi Lumi mäletab, et käis kunagises katusekohvikus ilusa vaate pärast ja võis oma maja ülevalt alla vaadata. «Maja paistab praegugi kätte, aga 20 aastat on ikkagi mööda läinud ja puud on suuremaks kasvanud,» lausus ta.

Heameelt teeb Lumile liftiehitus. «Kui see valmis saab, pääsevad kohvikusse ka vanemad inimesed, kes ehk trepist üles ronida ei jõua,» märkis ta.

Suvekohviku ehitus koos kaubaliftiga läks maksma 1,8 miljonit krooni pluss sisustus. Kohviku ehitasid Paide MEKi ja katuse Eurokatuse ehitajad.

Tarbijate ühistu kaubandusjuht Priit Teder lubas, et suvekohvik jääb avatuks nii kauaks, kuni ilusaid ilmu jätkub. «Loodame, et tuleb soe suvine sügis,» lisas ta.

Uudiste arhiiv