Eakad eelistavad rahulikku puhkekohta

11.08.2005
Suvi on aeg, mil sõidetakse sanatooriumi puhkama ja tervisehädasid leevendama. Kuigi terviseasutustest puudust pole, otsib rahu armastav eestlane eeskätt odavamat looduslähedast paika.

Paidelased Maia ja Ildor Linnuste veetsid sel suvel kolm nädalat Taheva sanatooriumis, mis asub Valgamaal peaaegu Läti piiri ääres. Maia Linnuste tunnistas, et koht jäi küll kodust kaugele, kuid poeg sõidutas nad kohale. «Kohapeal oli kõik eluks vajalik olemas ja nii ei tundnud me autoga liikumisest seal puudust,» selgitas ta.

Ka vähese raha eest võib palju saada

Põhjus, miks Linnuste pere Tahevast rääkida tahtis, oli suurepärased muljed. «Oleme puhanud suurtes sanatooriumides nii Pärnus kui mujal, kuid nii meeldivat ja rahulikku kohta nagu Taheva, pole me Eestis seni kohanud,» kiitis Maia.

Linnuste meelest on see meeldiv puhkekoht just eakatele ja invaliididele, kes ei taha sanatooriumis olles trilli–tralli ja ohtrat meelelahutust, eelistades maalähedust ja vaikust. «Just rahu ja kaunis loodus olid need, mis lõid tõelise puhkusetunde ning aitasid nii ihul kui hingel terveneda,» rõõmustas ta.

Linnuste ütlust mööda on Taheva sanatooriumil veel üks pluss – see on inimeste rahakoti vastu sõbralik. «150 krooni eest on öömaja ja kolm korda päevas saab korralikult süüa,» täpsustas ta. «Võrreldes teiste sanatooriumidega on see minu teada odav.»

Ja kui keegi arvab, et selle raha eest olid toidukorrad kasinad või elamistingimused viletsad, eksib ta kõvasti. Linnuste hinnangul oli toit maitsev, valik külluslik ja portsud kohati liigagi suured. Kokad ei pidanud paljuks isegi maitsvaid saiakesi küpsetada.

Tubades polnud liigset luksust, kuid kõik vajalik oli olemas. Reedeti tehti kõigile tasuta ehedat eestipärast sauna ja muul ajal sai käia duši all. «Peale selle veel sõbralikud ja abivalmid teenindajad ning puhtus ja kord,» kiitis ta.

Klient valib ise ravi ja meelelahutuse

Meeltmööda oli Linnustele Taheval seegi, et välja ei müüdud sanatooriumi pakette, vaid klient ise otsustas, kui kauaks tahab jääda ja milliseid teenuseid kasutada.

Sihtasutuse Taheva sanatoorium juhatuse liige Eve Ilisson selgitas, et peale öömaja ja toidupoolise pakub nende asutus üldtervistavaid ravikuure. «Meil tehakse klassikalist käsimassaaži, valgusravi, inhalatsiooniravi ja ravivanne,» lausus ta. «Teenuste hinnad jäävad 10 ja 100 krooni vahele.»

Kõige enam meeldib Ilissoni tähelepanekut mööda külastajatele Lõuna–Eesti kaunis loodus ning võimalus eemalduda linnakärast ja närvilisest elurütmist. «Mereranda ega järvesilma meil pakkuda pole, kuid kaunis Mustjõgi voolab lähedusest läbi,» ütles ta. Jõe äärde pääseb läbi põlispuudega parkmetsa, kus saab uudistada ka endise Taheva mõisa varemeid ja jääkeldrit.

Läheduses on Ilissoni ütlust mööda vaatamisväärsustest Metsavenna talu, Rõuge ööbikuorg, Munamägi ja teised kohad. Kes soovib võib kas või Lätis käia, sest piir on kiviviske kaugusel.

Linnuste pere tunnistas, et jäid puhkusega rahule. «Eakamatele on see just õige paik,» kiitis Maia. «Tore oleks seal veelgi rohkem eakaaslasi kohata.»

TEAVE

Taheva sanatooriumi üldtervistavad ravikuurid

Klassikaline käsimassaaž – saab valida üld–või piirkondlikku massaaži.

Valgusravi (hajutatud laserravi Bioptron aparaadiga) – parandab verevarustust, vaigistab valu, ergutab ainevahetust.

Inhalatsiooniravi – aitab hingamisteede põletike ja bronhiaalse astma korral. Lahtistab röga, niisutab limaskesta ja vaigistab köha.

Ravivannid – võimalus valida tavavanni ja mullivanni vahel, kuhu on lisatud looduslikke raviekstrakte.

Järva Teataja

Uudiste arhiiv