Reisijate ükskõiksus morjendab bussifirmasid

22.08.2005
Kuigi igal aastal lõhuvad vandaalid Tallinnas rohkem kui poole miljoni krooni eest trammi- ja trolliistmeid ning miljoni eest bussiistmeid, tabatakse tegijad harva.


«See oli vist aprillis, kui üks meie bussijuhtidest pidas kinni ning andis politseinikele üle kaks noorukit, kes istmeid värviga määrisid,» meenutas Tallinna Autobussikoondise (TAK) arengudirektor Koit Kaevats.

Järgneva nelja kuu jooksul pole tema teada kätte saadud ühtegi vandaali, kuigi iga kuu muudavad kaagid kasutuskõlbmatuks keskmiselt 300-400 bussiistet.

Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondise (TTTK) hooldus- ja remondiosakonna juhataja Matti Koore sõnul suureneb ühistranspordis huligaanitsemine iga aastaga. «On päevi, mil trollidel-trammidel on tulnud vahetada 30-40 istet,» kinnitas Koore. Lõhkumiseta ei möödu tema sõnul aga ükski päev.

Istmepadi kaasa

Istmeid lõigutakse terariistadega, rebitakse sõrmedega, poroloon näpitakse välja ning puistatakse põrandale. Seljatugesid väänatakse kõveraks, soditakse täis ja kruvitakse lahti. Uuemates bussides võetakse istmepadjad väljudes kaasa, sest nende peal on näiteks rannas hea istuda, nentis Kaevats.

Sageli ei piirduta ainult istmetega, vaid lõhutakse ka uksevalgusteid või varastatakse tulekustuteid ja muudki, millest jõud üle käib.

Massilise huligaanitsemise põhjuseks peavad ühistranspordifirmad noorte tegevusetust ning karistamatuse tunnet.

«Bussijuht peab jälgima liiklust, ta ei saa rahvast täis bussis kõike märgata,» lausus Kaevats, kelle sõnul inimesed paraku korrarikkumistest teada andma ei kipu. «Arvata võib, et lõhkujat üldjuhul keegi ikka näeb, sest päris märkamatult seda teha ei saa.»

Rohkem hoolivust

Kaevats rõhutas, et tekitatud kahju maksavad koos teenusehinnaga kinni aga kõik reisijad, seega peaksid inimesed kas või enda huvides ümbritseva suhtes hoolivamad olema.

Põhja politseiprefektuuri Ida politseiosakonna ülemkomissari Margus Kotteri sõnul ei saa politsei kedagi kinni võtta, kui väärteost isegi ei teatata.

Kotter selgitas, et kui keegi korrarikkujatest teatab, püüab häiresignaali saanud politseipatrull bussil-trammil juba järgmises peatuses vastas olla, mistõttu on võimalus pahategija tabamiseks päris suur.

Uudiste arhiiv