Hooaeg soosis majutajaid

28.08.2005
Lõppeval suvel olid Lääne-Virumaa majutusasutustes kohad üldjuhul täis ja hotellide ning turismitalude omanikud võivad hooajaga rahule jääda.

Katariina külalistemaja omaniku Virumaa Kinnisvara Arenduse tegevjuhi Tõnu Leppiku sõnul läks neil lõppeval hooajal paremini kui eelmisel ja seetõttu on neil plaanis oma tegevust laiendada. “Väga palju tuli ette neid kordi, kui külastajatele pidi ei ütlema,” rääkis ta.


Kuigi väga paljud Katariina külalistemajas ööbivad inimesed on välismaalased, on Leppiku hinnangul olukord muutumas ja praeguseks moodustavad, eestlased külalistest peaaegu poole. “Siseturism on arenenud ja viimastel aastatel on aina rohkem eestlasi hakanud hotellis ööbima,” ütles ta.

Eestilemb sakslane

Lääne-Virumaa turismitalud paljude kodumaiste külalistega kiidelda ei saa. Vahtra turismitalu perenaise Ülle Vahtra kinnitusel ööbivad talus peamiselt välismaalased. Kõige rohkem on tema sõnul Saksamaalt pärit külastajaid.

“Sellel aastal oli eriti huvitav, sest siin käis sakslasi, kes seiklesid mööda Eesti, Läti ja Leedu rahvusparke,” rääkis ta.

Vahtra sõnul kiitsid sakslased just Eestis asuvaid majutuskohti, sest siin on hea teenindus ja keelega kergem hakkama saada kui teistes Balti riikides.

Vahtra talu perenaise hinnangul jääb see aasta eelmisele hetkeseisuga natuke alla, kuid loodab ilusa sügise korral jõuda samale tasemele.

Ka Toomarahva turismitalu perenaise Ülle Tamme sõnul ööbivad turismitalus peaaegu alati välismaalased. “Kui just ei toimu mõne firma päevi, kuid niisama eestlane ööbima ei tule,” ütles ta.

Samuti on tema arvates kõige suurem turismitalude külastaja sakslane. “Kuigi sellel aastal käis meil külalisi ka Kanadast, Ameerikast, Austraaliast ja Uus-Meremaalt,” rõõmustas perenaine.

Tamme sõnul algas hooaeg viletsasti, kuid lõppeb hästi. “Tavaliselt on maikuus juba palju külastajaid, sellel aastal oli aga vähem,” ütles ta ja lootis, et ilus sügisilm toob kliente juurde.

Ka Tõnu Leppiku sõnutsi sõltub majutusasutuste hooaja edukus ilmadest ja suve pikkusest. Hotellidel läheb Leppiku kinnitusel hästi ainul suvehooajal. “See on suvine teenus, aga suve on meil vähe,” lisas ta, “sügised on hotellidele nutused.”

Eestlane telgib

Võsul asuva hotelli Rannaliiv juhataja Lii Ammussaare sõnul pole hooaeg küll veel läbi, kuid seni on neil läinud hästi ja toad olnud valdavalt täis.

“Turistil on valida. Kui ta tahab suurema lärmi sees olla, ööbib ta Võsul, kui rohkem omaette, läheb Käsmu,” ütles ta.

Ammussaare väitel on üle poole külastajatest välismaalased. Ka tema hinnangul on külastajate hulgas ülekaalus sakslased.

“Võrreldes eelmise aastaga, on aga hakanud käima ka palju hispaanlasi,” jagas ta oma tähelepanekuid.

Ammussaare arvates ei saa öelda, et eestlane oleks hakanud rohkem nende teenuseid kasutama. “Meil on küll välja kujunenud oma püsikliendid, kes on hakanud käima,” ütles ta.

Rakvere turismiinfokeskuse infokonsultandi Andra Petrova sõnul on eestlase jaoks primaarne ikkagi hind. Statistikaameti avaldatud andmete kohaselt oli Lääne-Virumaa majutuskohtades ühe ööpäeva keskmine hind juunis 215 krooni.

Oma kogemusele tuginedes ütleb Petrova, et eestlane otsib rohkem privaatsust ja seega küsib enamasti infot kämpingute ja nii tasuta kui ka tasuliste telkimisplatside kohta.

“Eestlane tunneb end siin kindlalt ja saab oma privaatsuse, kuid välismaalane, kellele on oluline turvalisus, ei julge tasuta telkimisplatsile minna, sest sinna võib ju tulla kes iganes,” selgitas ta tagamaid.

Samal põhjusel ei sobi eestlasele tema sõnul ka kodumajutuse teenus, sest üldjuhul peavad neid FIE-d, kes elavad külalistega ühes majas. See üksiolemist armastavale eestlasele aga ei meeldi.

Rakvere turismiinfokeskuse andmetel on Lääne-Virumaal umbes 40 seaduslikku ja tunnustatud majutusasutust.

Uudiste arhiiv