Kiipsaare tuletorn

Saaremaa

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Saaremaa

Saada e-mail

Kiipsaare tuletorn / Tutvustus

Navigatsioonimärkide nimekirjast kustutatud
Tule kõrgus merepinnas 27 m
Tuletorni kõrgus jalamist 25 m
Ehitusaasta 1933

Endine Kiipsaare tuletorn asub Saaremaa looderannikul Harilaiu poolsaarel Kiipsaare nukal. Tuletorn rajati selleks, et abistada orienteerumisel ning hoiatada poolsaare ümber asuvate ohtude eest. Esimene puidust kolme- tahulise tüvipüramiidi kujuline tuletorn ehitati sama poolsaare põhjapoolsele Undva ninale I Maailmasõja ajal. 1925. aastal on Undva ninal märgitud 25m kõrgust päevamärki. See remonditi ja varustati automaatse atsetüleeni plinkaparaadiga samal aastal.

Peatselt leiti aga Veeteede Ametis, et tuletorn peaks paiknema hoopis Uudepanga lahe teisel kaldal. 1933. aastal ehitatigi Harilaiule Kiipsaare nukale firma Maximilian Arronet & Otto de Fries sihvakas raudbetoonist tule- torn. Torn värviti musta-valge vöödiliseks ja laternaruum mustaks. Ringsekto- riga atsetüleenlaterna tule kõrgus merepinnast oli 27 m, nähtavuskaugus 12 miili. Pärast Kiipsaare tuletorni valmimist Undva tuletorni latern kustutati ja 1937. aastal ehitis lammutati. 1938. aastal ehitati Kiipsaare tuletorni juurde kivist elamu, aasta hiljem kaev ja veel enne II maailmasõda ka saun.

1992. aastal tuli kustutati ja tuletorni karjäär jätkus päevamärgina. 2009. aastal lõppes seegi ja tänaseks on Kiipsaare navigatsioonimärkide andme- kogust kustutatud. Hoolimata oma navigatsioonialase tähenduse vähene- misest on Kiipsaare näol tegemist 20.sajandi tuletornide hulgas ühe kuul- saimaga. Kaugel inimasustusest, looduslikult maalilises kohas, Vilsandi rahvuspargi territooriumil paiknev tuletorn on kuulsust kogunud, kui Eesti oma Pisa torn – algselt umbes 100 m kaugusele rannast ehitatud tornini jõudis 1990.a pidevalt kallast õõnestanud meri ja hakkas lainetusega tornialust pinnast ära uhtuma. Pikka aega uudistajaid ligi tõmmanud viltune torn otsus- tas aga 2008.a taas sirgeks muutuda – lainetus oli asunud nüüd lihtsalt maapoolsest küljest pinnast õgvendama.

Kiipsaare on kuulsust kogunud ka ebaõnnestunud erastamisobjektina, kui valla poolt erakätesse müüdud torni tagasiostmiseks isegi roheliste poolt korjandust plaaniti. Ilmselt ei ole ka ühegi teisel tuletornil sedavõrd olulist filmirolli ette näidata – Kiipsaare tuletorn tegi kandva osa Sulev Keeduse mängufilmis „Somnambuul“.

Kiipsaare tuletorn / Galerii

Saada e-mail

Anna hinnang

Kommentaarid

Ole esimene, kes lisab kommentaari