Linn annab Kalevi tänava villa tudengeile

09.09.2005
Tartu linnavalitsus on valmis andma senise Masingu kooli peahoone Kalevi 13 Tartu tudengkonna käsutusse, et sellesse saaksid majutatud kõikvõimalikud ruumivaeguses üliõpilasorganisatsioonid.

Tartu Üliõpilasesinduse esimehe ja Kalevi 13 maja tudengitele toova projekti vedaja Hannes Klaasi seletuste järgi peaks endisest koolist saama tudengite community house, maakeeli seltsimaja.

Siiski ei tähenda see taidluskollektiivide majutamist, sest nende päralt on Sõbramaja, mida pole plaanis kloonida. Ka ei peeta asunikena silmas korporatsioone ja üliõpilasseltse, sest neil on omad majad.

Pigem on jutt büroo- või kooskäimisruumide pakkumisest sellistele seltskondadele nagu AIESEC, Tartu Ülikooli Väitlusklubi, looduskaitseselts jt. Hoone haldamiseks on kavas lähinädalail luua sihtasutus Tudengimaja.

«Väga paljudel tudengite organisatsioonidel on puudu koht, kus olla,» põhjendas kohalikel valimistel Reformierakonna nimekirjas kandideeriv Klaas säärase maja vajalikkust.

Klaas avaldas lootust, et ruumide rendihindu saab tudengiühendustele taskukohasena hoida, kui Tartu kõrgkoolid õla alla panevad. Tema sõnul on valmidust kütte- ja veekulusid tasuda väljendanud Tartu Ülikool, aga lootus on, et ka teised aitavad.

Tartu Ülikooli haldusdirektor Riho Illak ütles, et see on puhtalt tudengite oma projekt, millest ülikooli juhtkond kuulis kohtumisel linnavalitsusega mõni nädal tagasi.

Üleandmise viis ebaselge

Tartu abilinnapea Georg Aheri sõnul on veel täpsustamisel viis, kuidas maja üle antakse – kas Tartu Ülikoolile,

kes annab selle esindusele, või otse üliõpilasesindusele.

«Põhimõte on aga, et üliõpilased on sihtrühm, täpne skeem ei olegi praegu oluline,» lausus ta, lisades, et tõenäoliselt tuleb kõne alla hoone sümboolne müük.

Herbert Masingu kool kavatseb oma senised majad Kalevi tänavas vabastada lähinädalail, sest kool on sellest õppeaastast uues majas Vanemuise 33.

Kalevi tänava koolikompleksi maja number 15 jääb Kesklinna koolile tööõpetuse tundide pidamiseks, kuna kooli oma majas selleks ruumi pole.

Linnal ei ole veel mõeldud otstarvet Kalevi 17 majale, mis on varustatud varisemisohu eest hoiatava sildiga.

Huvitaval kombel on läinud aga nii, et kuigi linn valmistub Kalevi 13 maja tudengitele üle andma, arendab Peipsi Koostöö Keskus ühes Eesti Muusikaakadeemia ja sihtasutusega Tartu Muusikafestival endiselt ligi 21 miljoni krooni suurust projekti, mille kohaselt peaks Masingu kooli maja minema hoopis muusikaakadeemia käsutusse.

Oli teinegi plaan

Ülejäänud kaht maja kasutaks samuti Peipsi Koostöö Keskus, mis aitaks edendada Kar-lova linnaosa arengut ja avaks haridus- ja arengukeskuse Lõuna-Eestit külastavatele turistidele.

Vajaminevast rahast 15 miljonit oli plaanis hankida euroliidu abina, 5 miljonit pidi lisama Tartu linn. Veel viimastel nädalatel on koostöökeskuse arendusdirektor Sille Talvet saatnud muusikaakadeemiale kirja vajaduse kohta suurendada nende osalust 1,3 miljonilt kroonilt 3,5 miljonile, kuni selgus, et silmas peetud meetme all kõrgharidusele raha ei anta.

Muusikaakadeemia rektor Peep Lassmann ütles veel eile, et temal on projekti jätkumise kohta vastuoluline info ja lõplikku eid pole ta kuulnud.

Kuivõrd kevadel on muusikaakadeemia linnale väljendanud, et see oleks liiga suur raha, on linn lugenud projekti luhtunuks. Linnapea Laine Jänese sõnul on see kommunikatsioonihäire, kui keegi osalistest projekti veel edasi ajab.

«Ükski osapool ei ole partnerlusest taganenud,» kostis aga koostöökeskuse arendusdirektor Sille Talvet. «Kurb üllatus, aga kuni ametlikku vastust ei ole tulnud, olen äraootaval seisukohal.»


Postimees

Uudiste arhiiv