Öö maailma kalleimas hotellis maksab 200 000 krooni

10.09.2005
Sellal kui Radisson SAS-i Presidendisviidis veedetud öö maksab 16 000 krooni, tuleb maailma kalleimas hotellis ühe öö eest tasuda ligi 200 000 krooni, kirjutab Kaire Uusen.


Maailma kalleima, Las Vegases asuva The Mansioni hotelli külastajale saabub lennujaama vastu Rolls-Royce ja hotellis ootab kuninglik teenindus.

Külastaja soove täidavad 24 tundi ööpäevas ainult tema teenistuses olev teener ja kaks kokka, kellest üks valmistab Aasia ja teine euroopalikke toite. Ja seda mitte kindlatel kellaaegadel, vaid siis, kui kõht tühjaks läheb. Lisaks on sviidis privaatne bassein ja spaa ning hotelli töötajad teavad peast külalise kõiki lemmikjooke, -lilli, -ajalehti ja ka erisoove.

Nii kirjeldab ajakiri Forbes 2005. aasta kalleima hotelli külastaja hüvesid. Et aga seda kõike nautida saaks, tuleb ühe öö eest tasuda 15 000 dollarit ehk 190 000 krooni.

200 000 krooni öö eest

Eesti kallimate hotellide hulka kuuluvate Schlössle ja St. Petersbourgi direktor Peter Knoll märkis, et kevadel avati Araabia Ühendemiraatides hotell, mille sviidi hind ületab tema andmetel Forbesis avaldatud esimesel kohal oleva The Mansioni hotelli oma. «Seal on hind küll kokkuleppeline, kuid öö Abu Dhabis asuva hotelli sviidis pidi maksma koguni 16 000 dollarit ehk 200 000 krooni,» rääkis Knoll.

Tema hinnangul pöörataksegi araabia maades ja ka USAs lisaks luksusele suurt tähelepanu sviitide suurusele. «Fakt on aga see, et kui 600-ruutmeetrises sviidis elab ainult üks inimene, ei jõua ta kõiki ruume läbigi kõndida,» märkis ta. Euroopas tähtsustakse Knolli sõnul enim intiimsust.

Forbesi poolt kalleimaks tituleeritud hotell aga asub Las Vegases 18. sajandi villas, kuhu mahub luksust nautima korraga vaid 29 külastajat.

The Mansionis on võimalik ööd veeta ka «vaid» 5000 dollari ehk 62 500 krooni eest, kuid siis ei sisalda hind kosti ega täiendavaid hüvesid. Tegelikult ei maksa aga mõni staarkülastaja luksusliku teeninduse eest sentigi, sest reklaam, mida maailmakuulsa artisti külastus kaasa toob, on lukshotellile rahast tähtsam.

Radisson SASi müügidirektor Kersti Vaino ütles, et ehkki nende Presidendisviit on Eesti kalleim, ei pakuta neil selliseid ekstreemsusi. «Las Vegases on hoopis teine klientuur kui Eestis,» lisas ta. Radissoni sviitides pakutakse kliendile aga võimalikult mugavat ja luksuslikku puhkust. «Pidevalt on sviidis lilled, puuviljad, suupisted, mängib vaikne muusika. Pulmade puhul võime lisada küünlad ja vanni roosilehed ning pakkuda hommikusöögi kõrvale vahuveini,» rääkis Vaino. Presidendisviiti kasutatakse tema sõnul kaks-kolm korda kuus.

Eesti kallimate hotellide hulka kuuluva Kolme Õe omanik Tarmo Sumberg tõdes, et maailma lukshotellides pakutavad ekstravagantsused ongi sageli vaid PR-trikk avalikkuse tähelepanu saamiseks ja kuulsuste meelitamiseks. Tema sõnul ei jää Eesti hotellid aga millegi poolest välismaa hotellidele alla ja ka siinsed sviidid on igati tasemel.

Eestis pakub kalleimat majutust küll Radisson SASi Presidendisviit, kuid ülejäänud 13 nn tavasviidi hinnad on seal märksa madalamad kui Tallinna vanalinna hotellides Schlössle ja Kolm Õde. Üks öö Schlössle hotelli katusealuses sviidis maksab üle 14 000 ja Kolme Õe Piano-sviidis 11 000 krooni.

Schlössle ja St. Petersbourgi direktor Peter Knoll hindab oma hotellide sviite ja ka teisi tube väga kõrgelt. «Kui peaksin valima, kus sviidis ööbida, siis kahtlemata valiksin oma hotelli sviidi,» kinnitas Knoll. Tema sõnul on sviidi täitumus mõistetavalt väiksem kui tavalistes tubades. Kui hotellitubades on täitumus 60, siis sviit on hõivatud 35 protsenti ajast.

Mastaabid erinevad

Hotellis Kolm Õde peatub sviidis samuti poole vähem külalisi kui tavalistes tubades. Peamiseks põhjuseks, miks mujal hotelliöö eest nii kõrget hinda küsitakse, on Sumbergi sõnul mastaapide erinevus. «Eesti rahvaarv ja ka Eestit külastavate inimeste hulk on väike,» selgitas ta põhjust, miks siin puudub nõudlus üliluksuslike hotellide järele.

Sumbergi enda kõige meeldejäävam sviidi-kogemus pärineb aga Hongkongist, kus luksushotell asus kõrghoones, mille katusel oli avatud bassein ja lisaks hiiglaslik akvaarium kaladega. «Tegelikult ma ei peatu välismaal kallites hotellides,» nentis Sumberg.

Reval Hotel Olümpia turundusjuht Marina Jõgi ütles, et Reval Hotel Olümpia kõige kallim hotellituba on samuti Presidendisviit, mille puhul kehtib aga kokkuleppehind. «Seepärast ei saa kindlat hinda välja kuulutada,» märkis Jõgi.

Kuid erinevalt sviidi nimest ei tähenda see sugugi, et seal tohiks ööbida ainult riigipead. «Seal on peatunud ka kuulsused, viimati näiteks David Copperfield, aga ka täiesti tavalised inimesed,» ütles Jõgi. Presidendisviit on Jõgi andmetel olnud selle aasta viimase kaheksa kuu jooksul kasutusel umbes kaks kolmandikku ajast.

Järgmised on kalliduselt Kalliskivisviidid, mille müügihind on 5950 krooni. «Kõige kallimat hinda on maksnud kliendid Araabia Ühendemiraatidest, üle 13 000 krooni öö eest,» märkis Jõgi.

Eesti kalleimad hotellid

Radisson SASi

Presidendisviit

16 000 krooni

133-ruutmeetrises sviidis on elutuba, töötuba, söögituba, magamistuba, pidevalt pakutakse puuvilju, suupisteid, mängib vaikne muusika.


Kallimad tavasviidid


Schlössle Hotel

Sviit 14 055 krooni

Elegantne, ajaloohõnguline katusealune sviit, elutuba ja magamistuba, kaks vannituba, ruumides luksuslikud esemed

Hotell Kolm Õde

Sviit Piano Suite maksab 11 000 krooni

Sviidis võib kuulata soovi korral kahetunnist kontserti, mille juurde pakutakse konjakit, sigareid ja jooke. Pakutakse parimaid sööke ja hotelli veinikeldrist parimaid veine.


Hotell St. Petersbourg

Sviit 8580 krooni

Elegantselt möbleeritud, elutuba ja magamistuba.

Maailma kalleimad hotellid

1. The Mansion, Las Vegas, USA

190 000 krooni

Külalist teenindab erateener, kaks kokka, eraldi bassein, spaa.


2. North Island, Seišellid

40 200 krooni

11 villat, millest igas on kaks magamistuba. Hotelli personal kasutab toitude valmistamisel kohalikke köögivilju.


3. Fregate Island Private Resort, Seišellid

31 000 krooni

Saar kuulub Saksa töösturile Otto Happelile. Hotell koosneb 16 villast, kuhu mahub korraga 40 külalist.

31 000-kroonine hind ei sisalda aga kõiki makse ja teenustasusid.

Igas villas on kaks magamistuba, omaette päikesevõtuterrass ja kaks vannituba – üks villas sees ja teine vabas õhus. Hinna sees on ka hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid ning kõik lahjad joogid.


4. Le Toiny, Prantsuse Lääne-India

26 100 krooni

Hotelli juurde kuulub üks kolme magamistoaga ja 14 ühe magamistoaga maja. Igas majas on mahagonist voodi ja oma ujumisbassein. Majas Bang&Olufseni telefonid, kahesatelliitne televisioon ja faks. Hind sisaldab hommikusööki ja transporti nii lennujaamast hotelli kui hotellist lennujaama.


5. Singita Private Game Reserve Lõuna-Aafrikas

19 000 hektari suurusel jahikaitsealal asuv hotell koosneb viiest jahimajast, kus on kokku 18 sviiti. Külalistele korraldatakse kaks korda päevas sõite kaitsealal lahtise Range Roveriga. Hinna sees on ka võimalus nautida hotelli suure veinikeldri Aafrika veine.

Uudiste arhiiv