Reisimeeste fotod viivad meid moslemite igapäevaellu

13.09.2005
Tartus Eesti Rahva Muuseumis avatud näitusel «Inimnäoline islam» on väljas ligi 150 fotot, mille on teinud paarkümmend eestlasest rännumeest.


Üks fotode autoritest Jaanus Plaat ütles, et tegijate soov oli tutvustada vaatajatele islamimaailma inimlikku külge ning näidata sealseid külalislahkeid, häid ja armsaid inimesi.

Islami mõju suureneb

«Üha enam hakkab islam Euroopat mõjutama. Vaadake Londonit, Amsterdami ja Pariisi, vaadake Moskvat, mis on Euroopa suurim muslimilinn! Lisage Euroopa Liidu liikmeks pürgiv Türgi. Peagi on kristlaste ja muslimite arv peaaegu võrdne — mõlemaid veidi üle miljardi. On päris viimane aeg aru saada, kui sarnased me oleme ja mis meid lahutab,» on fotode saateks kirjutanud Tiit Pruuli.

Mitu läinud neljapäeval näituse avamisele tulnud inimest ütles, et väljapaneku suured plussid on hea vormistus ja sisukad tekstid, millega ei hiilga mitte kõik näitused. Alati pole selgitavat sõna nõnda palju vajagi.

Suurema hulga fotodest on teinud näituse kuraatorid ja tekstikirjutajad Leida Lepik, Jaanus Plaat, Tiit Pruuli ja Jaan Tätte.

Lisaks usuehitisi ja -riitusi kajastavatele fotodele on palju portreid ja pilte moslemite igapäevaelust. Eraldi saalis on pildid lastest. Need kõik püüavad tegijate sõnul kummutada vääritimõistmisi, mis on levimas islami usu ja moslemite kohta praeguses «terrorismivastasesse sõtta» haaratud läänemaailmas. Lisaks fotodele näidatakse eri islamiriikidest pärit esemeid ning filmimaterjali.

Maailm ei ole mustvalge

Eesti islamiuurija Raine Linnas ütles, et maailma ei saa võtta nii üheselt, nagu me enamasti oleme harjunud tegema. «Näitus pakub võimalust natuke kauem vaadata ja mõelda ning mõista, et kõik ei ole mustvalge.»

Linnase sõnul on just usk see, mis moslemid tugevaks muudab. Seal ei ole kohta individualismil, kogukond on ühtne ja üksteise eest väljas.

Tiit Pruuli lausus, et kahe maailma vahelist konflikti ei saa ainult naftale taandada, vaid see on palju keerukam. Küsimusele, kas ta islamiriikides rännates ütleb kõigepealt, et ta ei ole ameeriklane, vastas Pruuli, et seda teeb ta tõesti.

Ligi pooled väljas olevatest fotodest on mahutatud näituse avamisel esitletud raamatu «Inimnäoline islam» kaante vahele.


NÄITUS

Näitusel «Inimnäoline islam» on väljas ligi 150 islamimaades tehtud fotot 22 eesti autorilt. Alajaotuste all «Kurdid — koduta rahvas», «Matus ja kasahhide lõhestatud eneseteadvus», «Koraan — kõnelemine Allahiga» ja teised püütakse näidada moslemite elu igapäevast inimlikku külge.

Näitus on lahti 16. oktoobrini.

Allikas: Eesti Rahva Muuseum

Uudiste arhiiv