Reisiplaane tehes mõtle ka vaktsineerimisele

21.10.2005
Suvi on selleks korraks läbi ning paljud meist mõtlevad järjekordse soojamaareisi peale. Eksootika ja soe kliima on küll ahvatlevad, kuid suures reisituhinas unustame sageli mõelda reisisihtpunktis eesootavatele võimalikele terviseohtudele.


Harjumuspärase keskkonna vahetumine on üldjuhul organismile koormuseks ning mida kaugemale me kodust reisime, seda suuremaks muutub ka oht haigestuda.

Nakatuda võib mitmeti

Reisil olles võib nakkushaigusesse nakatuda väga erinevaid teid pidi. Üks levinumaid nakkushaigusi A-hepatiit ehk viiruslik maksapõletik levib peamiselt joogivee ja toidu kaudu. Haigusnähtudeks on halb enesetunne, kerge kõhulahtisus ning valulikkus maksa piirkonnas.

Vaktsineerimata inimese potentsiaalseteks ohuallikateks on nii basseinis ujumine kui ka jääkuubikuga joogi tarbimine. Haigusnähud ei pruugi ilmuda kohe, sest haiguse peiteaeg võib olla kuni kaks kuud.

B-hepatiit levib inimeselt inimesele eelkõige otsese kontakti olemasolul, näiteks sugulisel teel või vereülekandega. Nakatumise ohuallikateks võivad olla veel tätoveerimine, augustamine ja süstimine.

Malaaria edasikandjateks on sääsed, keda on troopilistel aladel õhus eriti õhtuti. Seetõttu tuleb eelkõige troopilisse piirkonda reisijatel konsulteerida profülaktika mõttes oma perearstiga.

Kuna malaaria vastu vaktsiin puudub, tarvitatakse profülaktikaks ravimeid. Euroopasse toovad reisijad valdavalt Aafrikast ca 10 000 malaariajuhtu aastas.

Kuna maailma eri paigus ohustavad turiste erinevad haigused, on mõttekas käia pärast reisiplaanide paikapanemist nõu küsimas ka reisimeditsiinile spetsialiseerunud arstide käest. Tallinnas asub reisimeditsiini kabinet Lääne-Tallinna Keskhaigla Merimetsa nakkuskeskuse juures ja Tartus Ülikooli Kliinikumi juures.

Valmistuge aegsasti

Reisimeditsiini kabinetti peaks külastama vähemalt 3-6 nädalat enne reisi. Juhul kui reisileminek pole nii pikka aega ette teada, tasub ikkagi enne ärasõitu oma perearstiga nõu pidada. Ka rida ettevaatusabinõusid tagavad parema kaitse kui tegevusetus. Nakkushaiguste vastu vaktsineerimine on kindlasti oluline ka oma kaasinimeste tervist silmas pidades.

Vaktsineerimise vajadusele peaks üldjuhul viitama ka reisibüroo, mille kaudu reis tellitakse. Kuigi kaitsesüst on kallis ja haigekassa seda ei kompenseeri, ei saa sellest saadavat kasu kunagi rahas mõõta. Arvestades seda, et osa vaktsiinide kaitsev mõju kestab kuni kümme aastat, on tervise seisukohalt vaadatuna tegemist pikaajalise investeeringuga.

Vaktsineerimisega ennetatavad reisihaigused

A- ja B-hepatiit, kõhutüüfus, kollapalavik, difteeria, teetanus, poliomüeliit, meningokokkinfektsioon, marutaud


Hoidke end ka ise

• Ärge jooge saastunud vett – eelistage pudelivett, keelduge jääkuubikutest, võimalusel keetke ise vett.

• Ärge tarvitage saastunud toitu – ärge sööge koorimata puuvilju, keetmata juurvilju, korralikult praadimata liha, pastöriseerimata piima ja koorikloomi (krevetid jne).

• Vältige sääsehammustusi – kasutades sääsevõrku, pikkade käiste ja säärtega rõivaid ja putukatõrjevahendeid.

• Hoiduge kaitsevahenditeta seksuaalsuhetest.

Lisainformatsioon internetis: www.vaktsiin.ee

Nõu ja abi saab

TALLINNAS

• AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Merimetsa nakkuskeskus

Tallinn, Paldiski mnt 62, kab 1, tel 659 8594 (info)

E-R 8-18; R 8-15

• SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla Mustamäe korpus

Sütiste tee 19, kab 154, tel 697 1049

E 14-16; N 09-12

• Perearstikeskus Sinu Arst

Narva mnt 7, I korpus, 3. korrus, tel 610 9445

E-N 8-18; R 8-17

• OÜ Viruplatsi Arstikeskus

Narva mnt 7, Sony Centeri peal, I korpus, tel 610 9444

E- R 8-19

• AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Meremeeste haigla

Tallinn, Paldiski mnt 68, tel 652 7258

E-R 8-14.30


TARTUS

• TÜ Kliinikumi Polikliiniku reisimeditsiini kabinet

Puusepa 1a, tel 731 9120. Eelregistreerimine tel 731 9100

E 11–16; T 8-16; K 11-15; N 8-12 ja R 8–14


PÄRNUS

• SA Pärnu Haigla Polikliinik

Pärnu, Ristiku 1, kab C111

Info ja eelregistreerimine tel 447 3322


postimees.ee

Uudiste arhiiv