Masenduse viivad valgus ja pisiasjad!

21.11.2003
Sel sügisel käib sügiskurbuse üle arstile kaebamas rohkem inimesi kui muidu.

Novembrist veebruarini peaks inimesed olema õdusas kodus kamina ees, pehme pleedi sisse mässitud. Kahjuks pole meile talveund ette nähtud.

Perearst Eero Merilind imestas, et sel sügisel käib sügiskurbuse üle kaebamas rohkem inimesi kui muidu. “Ilm tundub kohe eriti sombune ja päikest pole üldse. Aga mis meiegi, kliimat me muuta ju ei saa,” ütles Merilind. Nii soovitabki ta võtta enda jaoks aega ja teha asju, mida pidevalt edasi on lükatud – näiteks kinnominek või raamatulugemine.

“Oleme soovitanud ka solaariumi või kui rahakott paksem, siis muidugi soojamaapuhkusi. Ja veekeskusi ja õues jalutamist,” meenutas perearst. Ta märkis veel, et sageli on muremõtted seotud üleväsimusega. Sel juhul ära planeeri laupäevale või pühapäevale mitte midagi ja lihtsalt maga, kuni und on.

Apteegimenüüst soovitab Merilind punast päevakübarat, ženženni, vitamiine… Kui aga mõtted ikka väga kurjaks lähevad ja enesetappki meeles mõlgub, tuleb kindlasti asjatundja jutule minna. Kui muu ei aita, siis nemad kindlasti.
Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas ütles, et jõuluajal on igal aastal palju enesetappe. “Praegu saab depressioon alguse ja siis kulmineerub mõne jaoks kurvalt,” ütles Adlas. Järelikult on praegu just õige aeg pahamõtteid eemale peletada.

Perearstid soovitavad sügismasenduse vastu vitamiine ja toniseerivaid aineid. Psühhiaatrid nimetavad seda sesoonseks depressiooniks ja soovitavad valgusravi, sest valguse puudumisest see mure ju algabki.

NB! Tõsisemate murede puhul tuleb kindlasti tegelda mure juurte, mitte tagajärgedega.

• Põleta küünlaid. Kõige odavamalt saab kätte teeküünlad väikestes metalltopsides, mis põlevad madala leegiga, ei lähe ümber ega vaja küünlajalga. Lao neid ohtralt kasvõi toapõrandale – aga kõnni siis ettevaatlikult! – ja kodus on hoopis õdusam olemine. Tuisaku väljas või ulugu tuul.
• Tee teistmoodi süüa. Kui oled põhitoiduna harjunud kartuliga, siis proovi riisitoite, kui riisiga, siis testi pastaroogi. Uusi võimalusi on sama raha eest küll ja küll, ja rõõmu teevad nii teistmoodi maitsev toit kui ka uued oskused. Kui sulle köök kohe üldse ei sobi, siis tee vähemalt tee või kohv teistsuguseks – lisa kohvile kaneeli ja vahukoort, teele piima või kurgupastille.
• Tõsta mööbel ringi. Uutmoodi tuba on justkui uus tuba ja kahtlemata peletab mõneks ajaks rutiini.
• Kutsu vana sõber külla. Kui te pole ammu kohtunud, siis pigem meenutage vanu aegu, kui rääkige uutest. (Sageli võib teise uus elu tunduda parem kui enda oma.) Ühised vanad head ajad on palju kindlamalt tujutõstev teema.
• Too raamatukogust häid raamatuid. Keera end koos nendega tugitooli või diivaninurka kerra, võta tekiserv peale ja teekann kõrvale. Siis ei märka seda, et väljas on pime, ega seda, kuidas aeg lendab.
• Kui jääd üksi koju, kuula oma lemmikmuusikat või -raadiosaadet. Võimalikult kõvasti. Samal ajal võid näiteks vahusesse vanni ronida – vannitoa uks jäta lahti, muidu jääb muusika liiga kaugele. Või laena kitarr ja otsi internetist õpetusi oma lemmiklugude mängimiseks.
• Vastupidi, kuula hoopis teistsugust muusikat või raadiojaama kui tavaliselt. Kuku arutlevate saadete asemel Vikerraadio kuuldemängu, Mania roki asemel Klassikaraadiot, närvilise Sky Plusi asemel Elmarit. Äkki teised jaamad polegi nii pahad?
• Tagasi lapsepõlve. Väikesed karvased loomad ei maksa liiga palju, kui hoiate eemale suurtest kaubamajadest. Õnnetu ilmega mõmmid, kirjud lehmad ja kaelkirjakud, rõõmsad põrsad ja valged lambad diivaninurgas ei ole häbiasi. Kui teistele ei meeldi, on see nende probleem. Teie võite neile ka nimed panna ja õhtul nad söögilauale tõsta.
• Õpi uusi asju. Laena kudumisvardad ja lemmikvärvi lõngakera ja proovi, kas sall tuleb välja. Kui tuleb, veeda veerandtund lõngapoes ja leia just see sallimaterjal, millist ise tahad. Triipe võid ka sisse teha.
• Kutsu kokku lähemad sõbrad ja mängige mõnd põnevat lauamängu. Alkohol pole kohustuslik.
• Mine solaariumisse. Poolesaja krooni eest saad terake päikest palgele ja pärast seda on parem tunne küll. Nii paremast jumest kui ka sellest, et nägid veidi valgust.
• Kui rahakott lubab kasvõi lühikesi lende – näiteks 500-kroonine Tallinn-Kuressaare-Tallinn – siis mine ja lenda. On lohutav näha, et pilvede kohal on päike ja see paistab lennukisse.
• Ole õues. Toas on tegelikult ju pimedam – valgust tuleb vaid nii palju, kui kardinad või puud läbi lasevad. Mine jaluta ringi ja vaata lähemalt, mis loodus teeb. Või jaluta kesklinnas ja vaata poodide jõulukaunistusi. Mõttes võid neile punkte jagada, hiljem võitja juurde sisse astuda ja öelda: “Teil on linna ilusaim jõulupood.” Aga pane soojalt riidesse, muidu on vastik! Müts, kindad, sall, jope. Kui sa prille ei kanna, pane sajuse ilmaga ette heledate klaasidega päikeseprillid, siis ei saja vihm, lörts või lumi otse silma.
• Mine ujuma. Veekeskusi või lihtsalt ujulaid on juba siin-seal. See on ju peaaegu nagu suvi!
• Alusta jõulukingituste soetamist. Eriti juhul, kui sa neile palju raha ei kavatse kulutada. Iseõmmeldud tekk või isekootud sokid-sallid on odavamad kui poeasjad, aga võtavad rohkem aega. Lisaks pääsed sellest õudsest trügimisest ja kingitus on eriline.
• Osta kommi. Ehk teeb magus suutäis tuju ka magusamaks.
EPL


Uudiste arhiiv