Sinimäed on Hansatee parim turismiobjekt

25.01.2006
Balti riikidest läbi mineva Hansatee äärde jäävast 3000 turismiobjektist peetakse parimaks Sinimägesid, mis paeluvad oma ajaloo, eksponeerimise ning hea asukohaga.

Rahvusvahelise transpordikoridori Via Hanseatica ehk Hansatee turismivõrgu väljatöötamiseks tehtud uuringute põhjal, mis hindasid turismiobjekti hetkeseisu, tema asukohta ja tulevikuväljavaateid, tunnistati Balti riikide 3000 turismiobjekti seas parimaks Sinimäed, mis pakuvad turistile huvi oma ajalooga ning selle eksponeerimisega. Lisaks on kohe Narva poole suunduva Hansatee äärde jäävad Sinimäed väga hea koha peal.

Paremikus ka teised

Kokku pääses Via Hanseatica äärde jäävatest Baltikumi vaatamisväärsustest 15 parema hulka mitu Ida-Virumaa objekti. Kuremäe klooster oli pingereas kuues. Paremate hulka pääsesid ka Valaste juga ja Oru park.

Esimese 15 hulka, kelle valisid välja nii välismaa kui ka Eesti turismi- ja turundusspetsialistid, pääses lisaks Ida-Virumaale ka Tartumaa turismiobjekte.

Kui Ida-Virumaal on pidevalt rõhutatud, et turismiteenus ei arene nii kiiresti kui vaja ning see on jäänud vaeslapse ossa, siis Via Hanseatica turismivõrgu väljaarendamise projektijuht Sille Talvet leiab, et seis ei ole sugugi halb. Seda näitab seegi, et kolmandik Hansatee turistidest, kes Baltikumis ööbisid, tegid seda just Ida-Virumaal. "Need objektid, mis jäävad Tallinna-Narva maanteest põhja poole ning selle vahetusse lähedusse, on külastatavad ja korras. Lõuna pool peab aga veel vaeva nägema, et turist maanteelt ka nende juurde keeraks," tunnistas Talvet.

Väike investeering tooks rahvast

Uuringu tulemusena tehti nimekiri ka objektidest, kes väikese investeeringuga saaksid suurendada oma külastatavust. Üks seal nimekirjas on ka Sinimäed, kellel uuringu läbi viinud väliseksperdid soovitasid senisest enam tähelepanu pöörata Narva all toimunud lahingute ajaloo tutvustamisele.

Kaevandusmuuseumil tuleks pakkuda ekskursioone eri keeltes ning leida lisategevust. Kohtla-Nõmme suusarajad, mis suudaksid konkureerida Lõuna-Eestiga, peaksid enam tähelepanu pöörama radade hooldusele. "Tihti ei vaja see mitte raha, vaid hoopis inimressurssi. Vahel piisaks aga vaid reklaami tegemisest ning loodusobjektide haaramisest ekskursioonidesse. Üks selliseid on Aluoja juga," rääkis Talvet.

Talveti sõnul on investeeringuvajadustega turismiobjektide nimekirja koostamine ühelt poolt soovitus kohalikele turismiarendajatele, teisalt on Via Hanseatica turismivõrgu väljaarendamise projekti kaudu võimalik saada ka rahalist toetust tasuvusanalüüsi ning ehituslike projektide tegemiseks. "Vahel piisab külastatavuse tõstmiseks ka viida panemisest ja seda saab samuti meie toetusel teha," selgitas Talvet.

Via Hanseatica ehk Hansatee on tähtis riikidevaheline transpordikoridor, mille trass hõlmab järgmisi linnu: Lübeck-Rostock-Szczecin-Gdańsk-Kaliningrad-Šiauliai-Riia-Tartu-Narva-Peterburi ning ühendab Läänemere idapiirkonda Kesk-Euroopaga.

Eestis on Via Hanseatica transpordikoridor (Valga-Tartu-Narva lõik) üleriigilise planeeringu kohaselt valitud üheks eelisarendatavaks transpordisuunaks ning eeldatakse rahvusvahelise transpordikoridori ja transiitliikluse väljakujunemist Riia-Peterburi suunal läbi Eesti, mis mõjuks soodsalt Eesti ida- ja lõunaregioonide turismisektori arengule.

Põhjarannik

Uudiste arhiiv